vtwonen

Krijg energie van jouw thuiswerkplek

Een van de grote voordelen van thuiswerk? Je kunt je werkruimte helemaal naar je zin inrichten! Hou rekening met deze tips en creëer een inspirerende én kostenbesparende thuiswerkplek. (promotie)

thuiswerkplek bureau geel

Natuurlijk daglicht

Werken met weinig daglicht zorgt ervoor dat je prestaties achteruitgaan. Kies dus voor een lichte ruimte met veel natuurlijk daglicht. Naast verbeterde productiviteit en creativiteit is er ook een gezondheidsvoordeel én werk je energie-efficiënt. Let er wel op dat het daglicht niet rechtstreeks in je ogen valt of in je beeldscherm reflecteert. Check dus eerst goed waar je jouw bureau zet, voor je alles gaat inrichten.

Constante temperatuur

Zet je verwarming niet hoger dan 21 graden, of ga resoluut voor 20 graden. Door die ene graad minder bespaar je jezelf meteen een flinke duit én je vermindert hiermee het broeikaseffect. Heb je snel fris? Hou standaard een warme trui bij de hand en trek die eerst aan vóór je de verwarming verhoogt. Die constante temperatuur van 20 of 21 graden heeft heel wat voordelen, zoals een betere concentratie, een comfortabel gevoel, een milieuvriendelijke manier van werken en lagere kosten op het einde van de rit. Een slimme thermostaat zoals boxx van ENGIE Electrabel is hierbij een goede keuze. Je volgt er je verbruik mee (in euro’s), zowel van elektriciteit als van aardgas. Zo weet je steeds waar je aan toe bent en is ook meteen je werkomgeving op de juiste temperatuur.

Energiezuinig met elektronica

Zet je computer, beeldscherm en printer volledig uit wanneer je er niet mee aan de slag moet. Vergeet ook de radio, ventilator of koffiezet niet! Tip: gebruik een stekkerdoos met aan-/uitschakelaar. Zo zet je meteen de aangesloten apparaten af en voorkom je sluimerverbruik. Deze kleine ingreep heeft meteen resultaat:

  • Je creëert een aangenamer klimaat met minder warmteafgifte
  • Hoe minder elektromagnetische straling, hoe gezonder
  • Het is milieubesparend met lagere energiekosten als positief extraatje
  • Je materiaal gaat veel langer mee

Kleuraccent

Hou je muren neutraal met één accentkleur, zoals de gele strook op de foto hierboven. Deze gele kleur roept positieve gevoelens op en zorgt voor een boost in je creativiteit. Andere goede kleuren zijn blauw (extra concentratie en een rustgevend effect), paars (‘out of the box’-denken) en groen (natuurkleur die je energie geeft). Vermijd kleuren als bruin en rood.

Ergonomie voorop

Net zoals je het op je werk doet, stel je best ook thuis je computerscherm goed af. Zorg dat je je hoofd rechtop houdt en je beeldscherm op ooghoogte staat. Is dit niet het geval, dan kun je dit met een laptopstandaard oplossen. Kies ook voor een comfortabele bureaustoel, zelfs als je aan de keukentafel werkt. Let op een goede zithouding – rug recht en benen in een hoek van 90 graden – en stel de stoel af naar jouw wensen. Ga ook zeker elk uur even van je stoel af, zodat je geen klachten ontwikkelt.

Bron: in samenwerking met ENGIE Electrabel

Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties