Woonidee: tegels combineren voor een speels en verrassend effect

Kan jouw woning wel wat meer pit gebruiken? Door tegels met elkaar te combineren creëer je een speels en verrassend effect. En het mooiste van dit idee: verschillende tegelsoorten mixen en matchen kan binnen elke woonstijl. We laten je zien hoe je elke ruimte een persoonlijke tintje geeft.

schoorsteen tegels
Houtkachel Jøtul F305. Tegels 10×30 cm kleur Flamingo Baby en witte tegels Constellation kleur Eggshell White via Quintalisque. Kussen Sukha. Lamp en kiezel Ferm Living. Glazen kandelaar herkomst onbekend. Kaarsen Ester & Erik.

Tegels in het huis van Isi en Morien

Bij dit voormalig pension uit 1905 van Isi en Morien spotten wij door het hele huis allerlei verschillende soorten tegels. In enkel de keuken worden bijvoorbeeld al drie verschillende tegels gecombineerd. De achterwand van het aanrecht heeft speelse, roze stenen en onder de bar zien we een grijs exemplaar van diezelfde retro-look tegel. Ook de pilaar in de keuken is helemaal betegeld met witte, langwerpige varianten. Deze toffe combinatie geeft het gevoel van trendy bistro.

LEES OOK:
Aan de slag met plaktegels? Dit wil je weten

Overal door het huis

Bovendien laat de woning van Isi en Morien goed zien dat tegels niet beperkt hoeven te worden tot de badkamer en de keuken. Want waarom zou je de hal, woon- of werkkamer niet óók versieren met een mooie tegelwand? Er zijn tenslotte zoveel vormen, legpatronen en kleuren te combineren dat je met tegels meer mogelijkheden hebt dan elke andere soort wandbekleding. In de woonkamer van het voormalig pension pronken ook allerlei stenen in verschillende kleuren en maten. De schoorsteenmatel is bijvoorbeeld bekleed met warme, perzikroze, rechthoekige tegels. Achter de houtkachel kozen Isi en Morien voor een geometrische tegel in parelmoerkleur, passend bij de witte schouw en kachel.

keuken tegels achterwand
Barkrukken, theepot en kom in nis HKliving. Wandlamp Ferm Living. Love lamp Sissy-Boy Homeland. Tegels Constellation kleur Flamingo Baby via Quintalisque. Kraan Quooker. Houten pot Household Hardware. Bloempot H&M Home. Planten Blóm. Overig herkomst onbekend.
vtwonen 2-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen

Tegels combineren: zo doe je dat

Wat je interieurstijl ook is, het mixen en matchen van tegels kan precies zoals jij dat wilt. Van opvallend, kleurrijk en gewaagd, ingetogen, minimalistisch en strak, tot industrieel, stoer en robuust. Zo kunnen liefhebbers van kleur helemaal losgaan met dit woonidee door verschillende kleuren op één wand te combineren. Mag het tegel-statement nog gewaagder? Match dan niet alleen verschillende kleuren, maar ook verschillende prints, net als bij de kachel van Isi en Morien.

En houd je het geheel liever wat rustiger? Ook dat kan: combineer twee kleuren tegels uit dezelfde kleurgroep – bij voorkeur een kleur die veel terugkomt in de ruimte – voor een rustig en toch kleurrijk effect. Daarnaast zorgen tegels in dezelfde ingetogen kleur, met diverse prints, legpatronen of vormen voor een leuke twist op de standaard tegelwand.

LEES OOK:
Dit is het effect van legpatronen bij tegels

Ook hoofdredacteur Nicolette is fan

Heb je gezien dat onze hoofdredacteur Nicolette ook van tegels combineren houdt? In de binnenkijker bij haar thuis schitterde haar volledig betegelde keuken. Zelfs de wandplanken en afzuigkap moesten eraan geloven en werden helemaal bedekt. Nicolette koos voor verschillende tegels in dezelfde crème kleur. Door deze eenheid blijft het totaalplaatje rustig, maar oogt de keuken toch spannend en design-waardig dankzij de verschillende prints en vormen op de stenen.

tegelwand keuken
vtwonen 12-2020 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen

nog meer: Kleur