Onmisbaar in de keuken: dit moet je weten over het (laten) inbouwen van een afzuigkap

Het is tegenwoordig steeds meer geliefd in de keuken: de ingebouwde afzuigkap. Het voert condens, vet en ongewenste geurtjes snel af en optisch is het ook leuk, want je ziet ‘m niet. Onderschat een goede afzuigkap overigens niet: het is belangrijk voor je gezondheid, want tijdens het bakken en braden voert het ook nog eens de schadelijke stoffen af. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf en installatie? 

ingebouwde afzuigkap
Keuken Basic Greige zoals getoond, exclusief accessoires. M.m.v. sjostrandcoffee.nl (koffiezetapparaat en melkopschuimer), menuspace.com (eetkamerstoel Co), com-anders.nl (eettafel), sissy-boy.com (vaas), vtwonen.be (servies op tafel van Serax, keukenrek van Ferm Living), thefinestore.com (dienblad en kopje). Overig privébezit.

De keuken op de foto hierboven komt uit de vtwonen collectie. Verkoopadressen vind je hier.

Goed om te weten: 

  • Afzuigkappen met luchtafvoer komen meestal zonder afvoerslang en pijp; 
  • Er zijn afzuigkappen met en zonder motor; 
  • Bekijk bij een inbouw afzuigkap goed de maattekening zodat je zeker weet dat de kap past in de schouw; 
  • Plasmafilters zijn geschikt voor alle afzuiginstallaties en los verkrijgbaar; 
  • De minimale afstand tussen de gaskookplaat en afzuigkap moet minimaal 65 centimeter zijn; 
  • De minimale afstand als je op een keramische of inductiekookplaat kookt, is een minimale 55 centimeter.

Wat is een inbouwafzuigkap?

Allereerst is het handig om te weten wat een inbouwafzuigkap is en hoe het werkt. Het fijne aan een inbouwafzuigkap is dat het geschikt is om te plaatsen in een schouw die je zelf hebt ontworpen of laat ontwerpen. De standaard breedtes van deze afzuigkappen zijn 60, 70, 80 en 90 centimeter. Zorg ervoor dat je de afzuigkap recht boven het kookgedeelte plaatst of laat plaatsen. Het is belangrijk dat de kap minstens even breed is als het fornuis of de kookplaat.

LEES OOK
Met deze tips creëer je jouw droomkeuken

Afstand afzuigkap en kookplaat

De aanbevolen afstand tussen de kookplaat en afzuigkap is afhankelijk van het soort kookplaat waar je op kookt. Als je op een keramische of inductiekookplaat kookt, is een minimale 55 centimeter aan te raden. Als je op gas kookt, raden we een minimale afstand van 65 centimeter aan, bij een lagere afstand is het mogelijk dat de afzuigkap vlam vat. In beide gevallen luidt het devies: hang ‘m niet té hoog boven de kookplaat, want dan doet-ie z’n werk minder goed. Houd maximaal 80 centimeter boven de kookplaat aan, bij hogere hoogtes kan de afzuigkap geuren, vet en stoom niet opzuigen.

Soorten afzuigsystemen

  • Luchtafvoer 
  • Recirculatie 
  • Centraal afzuigsysteem

Luchtafvoer 

Het meestgebruikte afzuigsysteem is de inbouw afzuigkap met luchtafvoer. Deze zijn voorzien van een motor waarmee stoom, schadelijke stoffen, geur en vet naar buiten wordt afgevoerd via een afvoerslang. Voordeel van de afzuigkap met luchtafvoer: dankzij de motor kunnen grote hoeveelheden kookgeuren tegelijkertijd worden afgevoerd en zal je huis zelden stinken. De gemiddelde afvoerslang heeft een diameter van 15 centimeter en moet apart worden geleverd. 

Recirculatie

Dit type afzuigsysteem wordt steeds populairder en werkt als volgt: geuren, vet en stoom wordt door het systeem gefilterd en in de ruimte geblazen. Ze beschikken naast een vetfilter ook over een koolstoffilter (let op: dit filter moet geregeld vervangen worden om zijn werking te blijven doen). Dit typte afzuigsysteem is geschikt voor elke soort woning. 

Centraal afzuigsysteem

Er bestaan ook afzuigkappen zonder motor. Om geuren, vet en stoom af te voeren moet deze afzuigkap aangesloten worden op het centrale afzuigsysteem. De geuren worden via hetzelfde kanaal afgevoerd als dat vanuit het toilet en de badkamer. Voordeel van het centraal afzuigsysteem: ze zijn gemiddeld goedkoper dan overige varianten. Een nadeel van dit systeem is dat de afzuigcapaciteit afhankelijk is van het centrale afzuigsysteem. Deze kun je niet handmatig instellen.

Prijzen inbouwafzuigkap

De montage van een inbouwafzuigkap varieert van 70 euro tot 150 euro. Montage én vervangen kost je tussen de 125 euro en 200 euro. Aanschaf van de inbouwafzuigkap is heel uiteenlopend en afhankelijk van het merk. Het kost je meestal tussen de 150 euro en 1000 euro. Voor koolstoffilters ben je tussen de 15 euro en 200 euro kwijt. En voor een recirculatieset tussen de 50 euro en 100 euro. 

Er zijn nog een aantal factoren waar je rekening mee moet houden die eventueel van invloed kunnen zijn op de kosten. Heb je een kookplaat die buiten de standaardmaten valt? Dan zul je een bredere afzuigkap nodig hebben, die in de meeste gevallen ook duurder is. Deze afzuigkap heeft namelijk een zwaardere en dus ook duurdere motor nodig. Een andere factor is het energielabel. Een afzuigkap met een energielabel A+ zal in een duurdere prijsklasse vallen dan eentje met energielabel C of D.

Zelf doen of uitbesteden?

Hoewel je een afzuigkap ook zelf kunt inbouwen, is het een klus die precisie vergt. Het beste kun je deze klus dus door een professional laten uitvoeren zodat je zeker weet dat de afzuigkap op het juiste luchtkanaal is aangesloten en dat-ie nauwkeurig wordt weggewerkt. 

nog meer: keuken