Zo voorkom je naalduitval bij de kerstboom

Gaat er voor jou niets boven een echte kerstboom? Dan wil je ‘m natuurlijk zo lang mogelijk kunnen bewonderen. Maar, hoe de langer de boom staat, hoe meer naalden er naar beneden dwarrelen… Gelukkig zijn er genoeg manier om een vloer vol naalden te voorkomen. Wij hebben ze voor je op een rij gezet!

vtwonen feestcollectie | zwarte manden

1. Boom met kluit

Ga op zoek naar de perfecte kerstboom met kluit of in een pot. Over het algemeen blijven deze bomen het langst gezond, omdat ze via hun haarwortels beter water kunnen opnemen. Daarbij is het belangrijk om een boom te laten acclimatiseren. Zet ‘m eerst een dag in de schuur of op een andere koele plek. Zo is de overgang van de koude buitenlucht naar een warm huis minder groot en voorkom je naalduitval bij de kerstboom.

2. Nordmann of Japanse Zilverspar

De Nordmann is met zijn volle takken en glanzende naalden de meest populaire kerstboom en dat kunnen wij alleen maar toejuichen: de boom verliest nauwelijks naalden. Een andere boom die bijna geen naalden verliest is de Japanse Zilverspar. Een kleinere soort met zachte naalden en die ook nog eens een heerlijke dennengeur verspreidt. De prijzen van Nordmann en Japanse Zilverspar liggen iets hoger, maar ze zijn het meer dan waard.

3. Verwarming

Net als in de natuur, krijgt een boom het liefst veel daglicht. Maar kijk wel uit waar je de kerstboom plaatst en zet ‘m niet boven of vlak naast de verwarming. Door een gloeiende verwarming is de kans groot dat de boom uitdroogt en de takken sneller dor worden. En dat betekent óók naalduitval bij de kerstboom.

4. Voldoende water

Geef de boom meteen een flinke hoeveelheid water en houdt dit dagelijks goed bij. Een kerstboom heeft elke dag ongeveer een halve liter water nodig en dat is best veel. Zo blijft de boom gezond, behouden de takken hun groene kleur en blijven de naalden langer zitten! Om de kerstboom extra goed te verzorgen kun je ‘m ook snijbloemenvoeding of speciale kerstboomvoeding geven.

5. Kerstboom standaard

Een boom zonder kluit gekocht? Ga dan voor een goede standaard met onderin een handig watereservoir. Ook een kerstboom zonder kluit heeft namelijk vocht nodig om mooi te blijven, en op deze manier staat ie altijd in een laag water. Als finishing touch zet je er een mooie pot of mand omheen. Zo zie je niks meer van de saaie standaard en krijgt de boom een feestelijke look. Hallo naaldvrije kerst!

Nog op zoek naar een kerstboom? Die koop je tegenwoordig gemakkelijk online!

Kijk hier voor alle kerstinspiratie!

nog meer: wooninspiratie