Zo voorkom je naalduitval bij de kerstboom

Gaat er voor jou niets boven een echte kerstboom? Dan wil je ‘m natuurlijk zo lang mogelijk in volle glorie kunnen bewonderen. Maar hoe de langer de boom staat, hoe meer naalden er uitvallen… Gelukkig zijn er genoeg manieren om een kale boom en vloer vol naalden te voorkomen. Wij hebben de oplossingen voor je op een rij gezet.

vtwonen feestcollectie | zwarte manden

1. Boom met kluit

Ga op zoek naar de perfecte kerstboom met kluit of in een pot. Over het algemeen blijven deze bomen het langst gezond, omdat ze via hun haarwortels bhaarwortels water kunnen opnemen. Welke kerstboom je ook kiest: het is altijd belangrijk om een boom eerst goed te laten acclimatiseren. Zet ‘m na aankoop eerst een dag in de schuur of op een andere koele en droge plek in het huis. Zo is de overgang van de koude buitenlucht naar een warm huis minder groot en voorkom je naalduitval bij de kerstboom. 

2. Nordmann of Japanse Zilverspar

De Nordmann is met zijn volle takken en glanzende naalden al jaren de populairste echte kerstboom en dat kunnen wij alleen maar toejuichen: de boom verliest nauwelijks naalden. Een andere boom die bijna geen naalden verliest, is de Japanse Zilverspar. Een kleinere soort met zachte naalden die ook nog eens een heerlijke dennengeur verspreidt. De prijzen van de Nordmann en Japanse Zilverspar liggen iets hoger dan gemiddeld, maar ze zijn het meer dan waard. 

3. Verwarming

Net als in de natuur, krijgt een boom het liefst veel daglicht. Maar kijk wel uit waar je de kerstboom plaatst en zet ‘m niet boven of vlak naast de verwarming. Door de hitte van de kachel is de kans groot dat de boom uitdroogt en de takken sneller dor worden. Met naalduitval van de kerstboom als gevolg. 

4. Voldoende water

Geef de boom meteen een flinke hoeveelheid water en houd dit dagelijks goed bij. Een kerstboom heeft elke dag ongeveer een halve liter water nodig en dat is best veel. Zo blijft de boom gezond, behouden de takken hun groene geur en kleur en blijven de naalden langer zitten. Om de kerstboom extra goed te verzorgen kun je ‘m ook vloeibare plantenvoeding of speciale kerstboomvoeding geven.

LEES OOK
Oh wat is ie wonderschoon! Zo zoek je de mooiste kerstboom uit

5. Kerstboom standaard

Een boom zonder kluit gekocht? Kies dan voor een goede kerstboomstandaard met een handig watereservoir. Ook een kerstboom zonder kluit heeft namelijk vocht nodig om mooi te blijven, en op deze manier staat de boom altijd in een laag water. Als finishing touch zet je er een mooie mand voor de kerstboom omheen. Zo zie je niks meer van de saaie standaard en krijgt de boom een feestelijke look. Hallo naaldvrije kerst! 

Nog op zoek naar een kerstboom? Die koop je tegenwoordig gemakkelijk online!

nog meer: wooninspiratie