Woonkamer inrichten: zo doe je dat

Ontspannen, ontmoeten, werken, eten: als er één ruimte in huis is waar niets moet en alles mag, is dat wel de woonkamer. Met deze stappen kun je de woonkamer zo inrichten dat je er het liefst 24/7 zou willen vertoeven.

vtwonen 07-2020 | woonkamer inrichten met blauwtinten
vtwonen 11-2020 | kies voor een warme sfeer tijdens het inrichten van de woonkamer met terra kleuren

Stap 1: Bepaal de functies van de woonkamer

Pak een vel papier en schrijf op voor welke bezigheden jouw woonkamer geschikt moet zijn. Wat wil je er allemaal kunnen doen: tv-kijken, lezen, uitgebreid tafelen met vrienden, werken? Kinderen hebben ruimte nodig om te kunnen spelen, knutselen, gamen en huiswerk maken. Bedenk vervolgens per functie aan welke eisen de omgeving moet voldoen, zoals veel of juist weinig licht, opbergruimte binnen handbereik of zicht op de tuin. Dit is de eerste stap van het inrichten van je woonkamer.

Stap 2: Kies de juiste indeling

Als je weet wat elke activiteit nodig heeft, dan kun je alles een plek in de ruimte geven. Lukt dat niet, kijk dan of je functies kunt combineren, zoals huiswerk maken, werken en misschien ook eten. Op die plek moet dan bijvoorbeeld wel voldoende bergruimte zijn. Wil je in het ochtendzonnetje de krant kunnen lezen, dan weet je waar de zithoek moet komen. Of richt je die in rond de haard? Even goed puzzelen en je komt tot een ideale indeling van je woonkamer.

vtwonen 08-2019 | zorg tijden het inrichten van de woonkamer voor natuurlijk licht in donkere ruimtes

vtwonen - 11-2020 | Woonkamer fris en ruimtelijk inrichten? Laat wit de hoofdrol spelen en gebruik subtiele kleuren voor de afwisseling

Stap 3: Wat is jouw woonstijl?

Nu wordt het spannend: in welke woonstijl ga je de woonkamer inrichten? Scandinavisch, werelds, industrieel, modern? Misschien moet je compromissen sluiten, maar het mixen van stijlen pakt vaak verrassend uit. Laat je bij het maken van een moodboard inspireren door Instagram en Pinterest of ontdek jouw persoonlijke woonstijl. Als je dit weet, wordt het inrichten van je woonkamer een stuk makkelijker.

Stap 4: Shop de juiste meubels waarmee je de woonkamer kunt inrichten

Je moodboard wordt werkelijkheid met de juiste meubels. Ga hierbij voor een mooie mix van materialen en het juiste kleurenpalet. Investeer in een paar goede basics met een tijdloos design en maak het plaatje af met je favoriete kunst, keramiek, woontextiel en planten. Het inrichten van je woonkamer kan beginnen!

Shop de stijl

nog meer: wooninspiratie