Zo lukt het wél om afval te verminderen

Je wilt er niet 24/7 mee bezig zijn, maar wel jouw steentje bijdragen aan het produceren van minder afval. Hóe dan? Met een paar stappen wordt het eenvoudig en zelfs leuk om zo min mogelijk weg te gooien. Want met recyclen ben je al goed bezig, maar afval verminderen is natuurlijk nog veel beter.

vtwonen 02-2021 | witte keuken overlopend in de woonkamer groene prullenbak | afval verminderen | keuken | zwarte afzuigkap | houten vloer | studio

Afvalberg verkleinen

Elke Nederlander produceert in een jaar bijna 500 kilo afval en dat is bij elkaar opgeteld een flinke berg. Wanneer je dit weet te verminderen, zorg je ook nog voor minder energieverbruik, besparing van grondstoffen en is de natuur je eeuwig dankbaar. En zo moeilijk hoeft dat helemaal niet te zijn.

Nee/nee-sticker

Krijg je elke week weer een stapel reclamefolders en het buurtkrantje in de brievenbus, die vervolgens ongelezen in de prullenbak verdwijnen? Dit kun je heel simpel oplossen door een nee/nee-sticker op de deur te plakken. En wil je die huis-aan-huiskrant toch graag blijven lezen, dan is er ook nog de nee/ja sticker. Je haalt ze gratis op bij het gemeentehuis in jouw woonplaats. Zijn die folders toch stiekem je guilty pleasure? Dan kun je zo ook online bekijken, bijvoorbeeld via Promotiez of PromoPromo.

Delen

Delen is het nieuwe hebben. Trek de banden met de buren aan en kijk wat je voor elkaar kunt betekenen. Die hogedrukspuit gebruik je hoogstens twee keer per jaar, net als de partytent, statafel en betonboor. Ook de auto staat meestal vaker voor de deur dan dat ie rijdt. Er zijn ook allerlei buurt-apps en Faceboekgroepen waar volop gedeeld, gehuurd en geruild wordt.

LEES OOK
Slim en duurzaam: deze spullen kun je delen met de buren

Tweedehands shoppen

Tweede- of derdehands is niet alleen unieker en persoonlijker, het is ook duurzamer. Krijg je toch nog een wat muffig gevoel bij een kringloopwinkel, vlooienmarkt of brocante? Neem er eens een kijkje en je zult verbaasd zijn over het hoge gehalte pareltjes dat je er kunt vinden. Voor vaak prima prijzen ook nog. Dit geldt voor spullen voor meubels, kleding en serviesgoed, maar ook voor huishoudelijke apparaten. Of voor dat ene snoertje of dekseltje dat je nergens meer kunt vinden. Voor je het weet is duurzaam leven je grootste hobby.

LEES OOK
Stijlvolle manieren om afval te scheiden

Zelfmaken of bijvullen

Veel schoonmaakproducten kun je vervangen door een net zo goed werkend zelfgemaakt middel. Het vergt wat meer tijd, maar door er je eigen draai – en favoriete geur! – aan te geven doe je er niet alleen het milieu maar ook jezelf een plezier mee. Zo kun je zelf wasmiddel, allesreiniger en ontkalker maken.

Gaat het brouwen van deze middelen je toch echt iets te ver? Dan loont het om te kijken naar navulverpakkingen van schoonmaakmiddelen, die worden steeds meer verkocht. Het duurzame Ecover wasmiddel wordt bijvoorbeeld in milieuvriendelijke, grote verpakkingen verkocht en heeft door heel Nederland navulstations. Grote verpakkingen zijn sowieso duurzamer, let daar ook op bij je aankopen.

LEES OOK
Deze natuurlijke schoonmaakmiddelen maak je gewoon zelf

Composteren

Heb je een tuin? Ooit aan een compostbak gedacht? Je kunt etensresten en groenafval natuurlijk kwijt in de gft-kliko, maar door te composteren kun je afval verminderen. Tegelijkertijd levert het je home made plantenvoeding op. Compost bestaat uit afgebroken groenafval. Bacteriën, schimmels en diertjes als wormen en slakken zetten het afval om tot een voedzame bron voor de planten. Tuinman Jurgen Smit vertelt je in deze video alles over hoe je een composthoop aanpakt.

nog meer: wooninspiratie