Zo breng je een moodboard tot leven

Leuk al dat knip- en plakwerk, maar wat levert het maken van een moodboard je nou uiteindelijk op? Meer dan je denkt! Het geeft je inzicht in wat je echt mooi vindt én je ziet meteen of daar een beetje een lijn in te ontdekken valt. Stap 2 is natuurlijk het moodboard tot leven brengen. Zo pak je dat aan.

moodboard wandrek quotes kaarten styling marianne luning

Een moodboard maken

Een middag ouderwets scheuren en knippen uit tijdschriften levert je enorm veel inspiratie op. Of keuzestress, dat kan ook. Toch valt uit al die knipsels meestal wel op dat je neigt naar een bepaalde stijl of mix van sferen. Zo’n ouderwets moodboard op karton biedt je dat overzicht en het is ook leuk om samen te doen. Net als bij Vraag het vtwonen kun je op deze manier goed de verschillen en de overeenkomsten zien.

Vind je het fijner om online een moodboard te maken? Dan is Pinterest daar natuurlijk de makkelijkste tool voor. Je hebt toegang tot zó’n enorme databank aan beelden, daar kan geen tijdschrift aan tippen. Geef jezelf een aantal uur, maar ook een eindtijd voor je zoektocht. Anders blijf eindeloos dwalen. En je moet ooit een keer over naar stap 2: het moodboard in werkelijkheid omzetten.

LEES OOK
Moodboard maken: tips, tricks en fijne inspiratie

Van moodboard naar real life

Wanneer je weet wat je uiteindelijke doel is – die ene picture perfect van het moodboard – kun je kijken wat er nodig is om daar te komen. Uiteindelijk kun je door goed te observeren met een uitgekiend kleuren- en materialenplan eindigen. Dat doe je zo:

  • Zorg eerst dat je de basis – vloer, muren en plafonds – duidelijk hebt. Welke kleuren zie je vaak terugkomen op het moodboard en zou je willen toepassen? Wat zou je als hoofdkleur en eventuele extra kleur willen? Pak er verfstalen of een waaier bij en kijk welke tint daar het meest bij in de buurt komt. Maak er ook een foto van, dan kun je de naam of code niet vergeten.
  • Accentkleuren kunnen ook terugkomen in meubels en accessoires. Als de basis rustig blijft, kun je daarmee lekker uitpakken.
  • Maak een checklist van alles wat je wilt gaan doen, dan kun je deze op jouw tempo afwerken. Het hoeft niet allemaal in één keer, Rome is ook niet in een dag gebouwd.
  • Ga je shoppen voor nieuwe spullen? Zorg dat je je moodboard altijd bij de hand hebt, op een foto of met de Pinterest-app. Mocht je enorm twijfelen over een aankoop dan kun altijd hierop teruggrijpen.
  • Het budget bepalen is niet onbelangrijk natuurlijk. Het heeft invloed op bepaalde keuzes en het tempo waarin je de hele metamorfose kunt doen.
  • Op sommige zaken heb je geen invloed. Levertijden van meubels bijvoorbeeld, of hulptroepen die ineens een andere klus moeten doen. Probeer flexibel te zijn en alles in perspectief te zien. Dat betekent trouwens niet dat je altijd maar water bij de wijn moet doen. Soms moet je een beetje op je strepen staan om jouw doel (a.k.a. die prachtig mooie, nieuwe woonkamer) te bereiken.

vt college: leren van de pro’s

Als je er zelf toch niet helemaal uitkomt, kun je voor nog veel meer praktische tips van onze stylisten ook terecht bij het vtwonen college. Onze stylingschool volg je gewoon vanaf de bank en je leert er hoe je een moodboard maakt, een lichtplan opstelt, kleuren en materialen kiest en wat de ideale indeling van een ruimte is. Video’s en werkboeken loodsen je door alle woonvragen heen en geven je handvatten om zelf het interieur aan te pakken. Check hier hoe je je kunt aanmelden voor de online basiscursus van vtwonen college.

nog meer: wooninspiratie