Zelf energie opwekken

Energie is een belangrijke speler in het draaiend houden van ons dagelijks leven. Maar wist je dat je zelf ook de rol van energieleverancier op je kunt nemen?

windmolen

Zelf energie opwekken

Zelf energie opwekken kent vele voordelen: het is goed voor het milieu, goed voor de inhoud van je portemonnee en maakt je minder afhankelijk van leveranciers. Het plaatsen van zonnepanelen is misschien wel het bekendste voorbeeld, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zelf energie opwekken doe je met behulp van…

… zon

De prijs van zonnepanelen is de afgelopen 10 jaar met zo’n 80% gedaald. Daarnaast zorgen ze voor een financieel rendement van 6%, veel meer dan de rente op je spaarrekening.  De moeite van het investeren waard dus! Twijfel je nog of weet je niet of je huis wel geschikt is? Vraag dan bij diverse partijen een advies op maat aan. Dat is meestal gratis en vrijblijvend. De installatie is heel eenvoudig: binnen een halve dag wordt het geïnstalleerd en aangesloten op de meterkast en kun je zelf energie opwekken. Vind je zonnepanelen niet zo mooi? Er zijn ook speciale designpanelen beschikbaar!

… gas

Naast groene stroom kun je ook gebruik maken van groen gas. Groen gas wordt gemaakt van afgedankte biomassa als mest en afval. De CO2 uitstoot van dit gas wordt gecompenseerd. Er worden bijvoorbeeld bomen geplant, die een vergelijkbare hoeveelheid CO2 verbruiken voor hun groei. Ook hier moet je even opletten: de bossen moeten een keurmerk hebben dat FSC (Forestry Stewardship Council) heet. Je kunt hier meer over lezen op klimaatcompensatie.nl.

… wind

Geen enkele Nederlander zal ontkennen dat ‘de wind’ opvallend vaak over ons land trekt. Wind is daarmee een goede bron om zelf energie mee op te wekken en wel met behulp van windmolens. Nu wordt het misschien een lastige klus om een windmolen in de achtertuin te plaatsen, dat begrijpen we. Maar wat dacht je van een titel als mede-eigenaar van een windmolen? De door deze windmolen opgewekte stroom wordt vervolgens via de jaar nota verrekend. Op de website van Greenchoice vind je meer informatie over dit soort initiatieven voor zelf energie opwekken.

… warmte

Ook met warmte kun je energie opwekken. Op de website van Greenchoice worden twee mogelijkheden uiteen gezet: een warmtepomp en een warmtewisselaar. Beiden kunnen energie uit de grond halen om het huis te verwarmen. Op de site wordt het als volgt uitgelegd: “Een grondwarmte-wisselaar is een ondergronds gesloten buizenstelsel waar een vloeistof (meestal water met antivries) doorheen wordt gepompt. Door het rondpompen door de wisselaar krijgt de vloeistof dezelfde temperatuur als die van de grond eromheen. In de winter haalt de warmtepomp de warmte uit het water en geeft deze af aan de woning. Het afgekoelde water wordt weer door het ondergrondse systeem geleid waar het energie kan opnemen uit de grond.”

nog meer: wooninspiratie