6 slimme opruimtips voor de woonkamer

De dagen zijn langer en lichter. De vogels zingen: het is lente. Althans, buiten. De woonkamer kan misschien nog wel een frisse wind gebruiken. 

Frisse blik

Alles wat je afgelopen winter hebt verzameld, verdient nu een kritische blik. Draagt het nog iets bij of maakt het ’t totaalplaatje rommelig? Met deze 6 tips tackle je de rommel, til je je interieur naar een hoger niveau en start je het nieuwe seizoen met een frisse blik.

1. Laat meubels ‘zweven’

Door meubels niet tegen muren maar middenin de kamer te zetten, bouw je een intiem vloerplan en creëer je extra opbergmogelijkheden. Voor die sidetable of het dressoir dat al jaren stof vangt in de schuur heb je nu misschien wel plek door hem achter de zetel te plaatsen.

2. Breng een systeem aan in de boekenkast

Sorry Marie Kondo, hoe meer boeken, hoe beter. De lol van een uitgebreide boekencollectie neemt alleen wel af als je nooit iets terug kan vinden. Stel logica aanbrengen in de boekenkast niet langer uit en begin er nu aan. Of je het nu op alfabetische volgorde, kleur of genre ordent.

3. Werk kabels weg

Een kluwen van kabels door je huis is 1) niet veilig en 2) geen fijn zicht. Voor stekkers van lampen kun je speciale clips gebruiken waarmee je de snoeren discreet wegwerkt. Voor de meer dikke kabels (HDMI-kabels, we kijken naar jou) zijn kabelgoten en -bedekkers je redding.

4. Gebruik dienbladen als decoratie

Decoratieve items lijken los van elkaar wat willekeurig. Tót je ze bij elkaar groepeert en op een mooi dienblad zet: dan is het stijlvol en decoratief zonder dat het onrustig oogt. Van dierbare souvenirs tot afstandsbedieningen: alles ziet er beter uit op een dienblad.

5. Investeer in een geweven mand (of drie)

De kardinale regel van een opgeruimd huis? Ie-der stuk heeft een bestemming nodig. Voor alle rondzwervende prullaria is er geen betere oplossing dan een mand. Ze zijn multifunctioneel en geven je huis tegelijkertijd stijl en warmte.

6. Her-evalueer de salontafel

De salontafel vormt een centrale plek in de woonkamer. Je kan gaan voor een speels effect gaan en werken met tafeltjes op verschillende hoogtes of een ouderwetse koffer gebruiken als tafel. Als je liever voor een meer traditionele salontafel gaat, overweeg dan tenminste de ruimte onder de tafel te gebruiken als een plek waar je eerdergenoemde manden kwijt kunt.

Bron: vtwonen 03-2018 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Danielle Verheul

nog meer: wooninspiratie