Kindvriendelijk huis

Je kunt je kind natuurlijk niet 24 uur per dag in de gaten houden. Om ongelukken te voorkomen, is het belangrijk dat je je huis zo kindvriendelijk mogelijk maakt. We zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

kindvriendelijk huis
De helft van alle ongelukken bij kinderen tussen 0 en 4 jaar vindt plaats in huis. Dit is de meest gevoelige leeftijdscategorie, simpel­weg omdat deze kinderen nog niet (zo goed) in staat zijn om risico’s en gevaren in te zien. Ze zitten bovendien motorisch anders in elkaar. Vooral een- en tweejarigen zijn kwetsbaar, maar vergeet ook de grotere kinderen niet. Onderschat een kind in elk geval nooit in zijn ondernemingsdrang!

Een kinderveilig huis bereik je door

 • voorzorgsmaatregelen te treffen
 • toezicht te houden
 • kinderen te leren wat wel en niet kan en mag

Wat kan ik doen in de keuken?

Hier kunnen veel ongelukken gebeuren. Let daarom goed op de volgende punten:

 • Schoonmaakmiddelen
  Zet ze hoog weg, buiten het bereik van nieuwsgierige handjes. Wil je ze toch onder de gootsteen zetten? Zorg dan voor een deurvergrendelaar. Bij veel moderne keukens passen de klemmen niet, koop dan magneetsluitingen. Een deurvergrendelaar biedt natuurlijk geen garantie, maar maakt het kinderen wel moeilijker een kastje te openen.
 • Oven
  Oudere ovens worden van buiten nog wel eens heet. Om brandwonden te voorkomen kun je een voorzet-ovenruit voor de bestaande ruit monteren.
  Tip: Niet elke beschermer is geschikt voor elke oven; check welke je nodig hebt.
 • Fornuis
  Met speciale kindveilige knoppen over de fornuisknoppen voorkom je dat een kind in een onbewaakt ogenblik de kookplaat, gaspitten of oven aanzet.
  Tip: Zet bij het koken de steel van de pannen naar achteren, zodat kinderen er niet makkelijk bij kunnen.
 • Idee
  Maak een speelplek in de keuken met bijvoorbeeld een krijtbord of speelkeukentje. Zo kunnen ze bij jou in de buurt spelen en zijn ze afgeleid van minder veilige zaken. Ook handig: richt een kinderla in met hun eigen borden en bestek. Zo voorkom je grote nieuwsgierigheid naar andere lades.

Waar let ik op in de woonkamer?

Hier gaan kinderen veel op onderzoek uit. Kijk vooral naar het volgende:

 • Scherpe hoeken
  Zeker bij hun eerste stapjes kunnen kinderen zich stoten aan tafels en kasten. Kies dus het liefst meubels met afgeronde, stompe hoeken. Toch gehecht aan dat strakke tafeltje? Niet echt mooi, maar wel praktisch zijn transparante opzethoekjes.
 • Kasten
  Kasten kunnen een aantrekkelijk klimrek zijn. Zet ze daarom goed vast aan de muur met metalen hoekstukken (ijzerwinkel, bouwmarkt) en stevige pluggen.
  Tip: Ruim op kinderhoogte een eigen boekenplank in. Dit leidt de aandacht af.
 • Planten
  Veel bloemen en planten zijn giftig. Deze bloemen kun je met kleine kinderen bijvoorbeeld beter mijden: hyacint, iris, kerstroos, anemoon, lelietjes van dalen en sierpeper. Informeer bij een tuincentrum.
 • Stopcontacten
  Twee veilige oplossingen:
  1. Opzetplaatjes. Het afdekplaatje draait voor de openingen als je de stekker eruit trekt.
  2. Kindveilige wandcontactdozen. De duurste, minst mooie, maar wel meest ideale manier van beveiligen. De openingen worden afgedekt door pennen die alleen wijken als op beide openingen druk wordt uitgeoefend. Afdekplaatjes en kindveilige wandcontactdozen zijn onder meer te koop bij doe-het-zelfzaken.
 • Verzamelingen
  Zet je woonkamer niet te vol met klein spul. Een prachtige verzameling hoeft niet naar zolder, maar zorg wel voor een hoge opbergplek of afsluitbare vitrinekast.
 • Vloer
  Harde, koude vloer? Op een zacht kleed kunnen kinderen heerlijk spelen. Kies het liefst een kortharig kleed, zodat vuil minder snel blijft hangen. Met antislipmatten voorkom je glij- en valpartijen.
 • Open haard
  Laat een transparant voorzetscherm maken (bijvoorbeeld van fijn gaas) bij de ijzerhandel. Zo kunnen kinderen niet te dicht bij het vuur komen. Let op: zo’n scherm kan wel warm worden!
 • Video/audio
  Kinderen stoppen vaak spullen in openingen van de video of audio-installatie. Hiervoor kun je een videolock en een audioscherm kopen.

En de badkamer?

 • Medicijnen
  Laat pillen, poeders en drankjes niet slingeren maar ruim ze op in een afsluitbaar kastje.
  Let op: ook parfum, cosmetica en huidreinigingsproducten kunnen giftig zijn.
 • Kraan
  Met een thermostatische mengkraan kun je vooraf de gewenste temperatuur bepalen. Ook hebben ze vaak een blokkering, zodat de kraan niet per ongeluk boven een bepaalde temperatuur (veelal 38ºC) kan komen. Het vaak hete metaal van warmwaterkranen kun je beschermen met speciale opblaasbare afdekhoezen. Ze passen helaas niet op alle moderne kranen.
 • Vloer
  Een gladde badkamervloer kan een aardige glijbaan worden. Ongelukken voorkom je met een antislipbadmat, ruwe tegels of tegels met antislipribbels.

Bron: 101woonideeën

nog meer: wooninspiratie