Isoleren

Een goed geïsoleerd huis zorgt voor warmte in de winter en koelte in de zomer. Doordat de warmte niet naar buiten kan óf juist niet naar binnen, kan je zelf de temperatuur in je huis regelen. In de winter betekent dat minder stoken met de verwarming, dus minder kosten. Hieronder vind je kleine ingrepen maar ook meer rigoureuse om je huis goed te isoleren.kachel-stoel-wit

Geld besparen door isolatie

Isoleren lijkt een ondankbare klus, omdat al dat werk uiteindelijk niet te zien is. Maar je merkt het wel direct aan het comfort én de energierekening. Klusjes die je in een handomdraai doet, maar die je ook prima zelf kunt klaren: kieren van ramen, deuren en brievenbus afdichten met tochtband of -strips, warmwaterleidingen omkleden met polyethyleenschuim.

Pannendak en vloer isoleren

Iets meer werk, maar ook goed zelf te doen: pannendak en vloer isoleren. Een pannendak isoleer je aan de binnenkant met glas- of steenwol, polystyreen platen of XPS platen. De vloer kun je het beste vanuit de kruipruimte aanpakken. Eerst afdekken met dampdichte folie, daarna isolatiemateriaal tussen de balken aan de onderkant tegen de vloer klemmen.

Don’ts van isoleren

Begin hier niet aan: plat dak en spouwmuren isoleren, dubbelglas of HR++ glas plaatsen. Dat is allemaal werk voor een vakman. Isoleren is goed voor het millieu en je portemonnee. Let ook op dat er wel voldoende ventilatie in je huis blijft. Als er onvoldoende ventilatie is, ontstaat er condensvorming. Gevolg: schimmel en houtrot.

Wat verdien je ermee?

Door zelf je huis te isoleren bespaar je natuurlijk op het uurloon van de klusjesman, ongeveer € 40,-/uur. Maar de verschillende vormen van isolatie leveren ook nog eens een besparing aan energiekosten op.

Links

Stap-voor-stap isoleren met Praxis

nog meer: wooninspiratie