Sergio Herman ontwerpt eigen tableware voor Serax

Serax ging in zee met sterrenchef en sympathieke noorderbuur Sergio Herman. Het resultaat: een krachtige reeks snijplanken, keukenmessen, ovenschalen en serviesgoed. De sterrenchef himself geeft vol enthousiasme toelichting bij zijn Surface Collectie. (promotie)

sergio herman surface serax

Surface: ruwheid en perfecte imperfectie

Sergio Herman: “De Surface Collectie voor Serax is een erg persoonlijk project dat voortkomt uit mijn eeuwige verlangen om te verrassen en te creëren. Inspiratie haalde ik uit de ruige Zeelandse natuur. De ruwe texturen en imperfecties, ze geven puurheid en echtheid weer. Ik was erg enthousiast toen ik de kans kreeg mijn eigen verhaal te vertellen en mijn professionele ervaring te vertalen naar een persoonlijke collectie tableware voor Serax. Het is het resultaat van een gedeelde visie: geloof in talent en de kracht van samenwerking als brandstof voor creativiteit. Want een sterk idee is niets zonder uitvoering.”

servies surface serax

Uitgebreid servies

“Tijdens de voorbereidingen van mijn restaurant The Jane leerde ik Frank en Axel van Serax kennen. Een vriendschap groeide, en van daaruit ook het idee om een servieslijn te ontwerpen. We bedachten een serie aardewerk met drie verschillende uitstralingen: Camogreen, Rustybrown en Indigrey. Voor mij moest het servies uitgebreid zijn, met kopjes, schoteltjes, borden en schalen in allerlei vormen en formaten. Ik ben er immers van overtuigd dat die elk hun functie hebben en de creativiteit stimuleren. En natuurlijk smaakt een mooi geserveerde maaltijd altijd beter.”

snijplanken surface serax

Functionele & esthetische snijplanken

“Elke chef zal het beamen: de weg naar perfectie begint op de snijplank. Zowat elk gerecht begint op de snijplank – en eindigt er in sommige gevallen ook. Kwaliteitsvol hout is van groot belang. Daarom koos ik voor Canadees esdoornhout. De natuurlijke hardheid houdt de messen scherp, de antibacteriële en zelfherstellende eigenschappen voorkomen besmetting. Bovendien is het hout vaatwasbestendig. Erg functioneel, dus. Maar er is ook een esthetisch argument: het hout wordt namelijk mooier naarmate het ouder wordt. Door de verschillende maten en vormen in de Surface Collectie kun je de planken niet enkel gebruiken om gerechten te bereiden, maar ook om ze te presenteren.”

servies serax

Frans horecabestek als voorbeeld

“In Oud Sluis heb ik 25 jaar gewerkt met een klassiek Frans horecabestek, en ik koos het ook voor mijn nieuwe restaurants Pure C en The Jane. De vorm van het bestek uit de Surface Collectie is er dan ook op gebaseerd. Want waarom iets veranderen dat nagenoeg perfect is? De stonewash afwerking geeft de lepels, messen en vorken een hedendaagse uitstraling en maakt ze geschikt voor dagelijks gebruik.”

mes snijplank surface sergio herman

Zweeds staal

“Het ontwerp voor deze serie handgemaakte messen is gestoeld op drie pijlers: liefde voor ambacht, vriendschap en perfecte samenwerking. We kozen een groter keukenmes voor alle toepassingen, een officemes voor het fijnere werk en een steakmes. Alledrie zijn ze voorzien van een lemmet uit sterk Zweeds staal en een stevige handgreep uit hetzelfde esdoornhout als de snijplanken. De messen moesten zowel voor de amateurkok als voor de professionele chef geschikt zijn. En dankzij de inspanningen van Serax en messenontwerper Tomer Botner is dat absoluut gelukt. Ambachtelijk én kwaliteitsvol: ik ben echt trots op het resultaat.”

glazen serax surface

Binnenstebuiten glazen

“Glazen worden voor een enorme diversiteit aan drankjes gebruikt. Ik wilde dat ze overal geschikt voor zouden zijn, zonder in te boeten op stijl en uitstraling. Vanuit die visie kwam deze serie originele en supersterke glazen tot leven. Ze  zijn zowel geschikt voor koffie en thee als voor sapjes, smoothies en cocktails: de dikte van het glas zorgt voor een optimale isolatie. Ik wilde ook een uniek twist, dus we besloten de glazen binnenstebuiten te ontwerpen. De buitenkant is dus volledig glad, het profiel zit aan de binnenkant.”

schaal matzwart serax

Terracotta schaaltjes

“Of je nu een portie olijven bestelt in Italië, een crema catalana in Spanje of een crème brûlée in Frankrijk, dat wordt bijna altijd in terracotta schaaltjes geserveerd. Logisch: die zijn handig, veelzijdig en mooi op elke tafel. Ik kon de drang om mijn eigen versie in de Surface Collectie te stoppen dan ook niet weerstaan. De schaaltjes zijn ovenvast en makkelijk te gebruiken en te onderhouden. Met het materiaal werd het DNA van de klassieke versie behouden, maar het matzwart zorgt voor een moderne uitstraling.”

"

Multi-inzetbare onderzetters

“Terwijl ik zat te mijmeren over de mooie tafelmomenten die ik al heb beleefd op Ibiza, kwam ik tot de vaststelling dat de Surface Collectie nog iets miste: onderzetters. Het werd een multi-inzetbare serie uit geweven waterhyacint en in natuurlijke kleuren die perfect passen bij de rest van de collectie. Ze beschermen je tafel tegen hitte van potten en ovenschalen, maar je kunt ze ook gebruiken onder glazen en borden. Geeft meteen een flinke dosis persoonlijkheid aan je tafel. Het zit ‘m in de details!”

Interesse? Je shopt de collectie meteen in de vtwonen shop. Neem hier een kijkje!

Bron: in samenwerking met Serax

nog meer: wooninspiratie