3 tips voor de perfecte spoelbak in jouw keuken

Snijden, schillen, handen wassen, poetsen: 60% van het werk in de keuken gebeurt aan de spoelbak. Een aankoop waarover je dus maar beter goed nadenkt. Met dit stappenplan in het achterhoofd wordt kiezen al ’n stuk makkelijker! (in samenwerking met Blanco)

1. Kies het juiste materiaal

Keramiek en inox worden het vaakst gebruikt voor een spoelbak. Deze materialen passen bij veel interieurstijlen en zijn erg duurzaam. Ook Silgranit is een goede keuze.

Keramiek

Keramische spoelbakken hebben een soort glazuurlaag die goed beschermt tegen heet water en schoonmaakmiddelen. Dit type spoelbak is in verschillende kleuren verkrijgbaar, en past dus zowel bij een strakke, moderne als een meer klassieke, landelijke keuken. Keramiek is erg krasvast.

Inox

Ook wel roestvrijstaal genoemd. Dit is een erg stevig en duurzaam materiaal. Omdat bacteriën  zich moeilijk hechten, is het ook hygiënisch en onderhoudsvriendelijk. Een spoelbak in inox valt bovendien makkelijk te combineren met heel wat andere materialen, zoals composiet, hout en natuursteen. Enige nadeel: inox is gevoelig voor krassen en door het glanzende oppervlak vallen kalk- of vetvlekken meer op.

Silgranit

Silgranit bestaat voor 80% uit fijngemalen graniet, gebonden met een acrylmix, keramiek en kleurpigmenten. Die samenstelling zorgt ervoor dat het materiaal steenhard, krasvrij en hittebestendig is. Het geeft ook een glad oppervlak zonder poriën, waardoor je het makkelijk kunt schoonmaken. Extra voordeel: dankzij de ingebouwde, gepatenteerde antibacteriële bescherming wordt de groei van bacteriën gemiddeld met 98% verminderd. Silgranit is exclusief verkrijgbaar bij Blanco.

Tip!

Heb je een eigentijdse, stedelijke leefkeuken en hou je van een mix van traditioneel en modern? Dan is de Blanco Cronos XL 8 spoelbak van Blanco misschien iets voor jou. Het unieke design is een moderne interpretatie van de traditionele spoeltafels in hoogwaardig roestvrij staal. Deze spoelbak is beschikbaar voor inbouw, vlakbouw en onderbouw en uitgerust met het InFino-afloopsysteem, dat extra strak oogt.

2. Welk formaat?

Ook het formaat van de spoelbak in je toekomstige keuken is van belang.

Enkel

Heb je een kleine keuken, dan kun je werkruimte  winnen door te kiezen voor een enkele spoelbak. Een afdruipblad kan handig zijn voor kleine wasjes, maar is – zeker als je een vaatwasser hebt – geen must.

Dubbel

In een grotere keuken kun je kiezen voor een dubbele spoelbak, zoals de Collectis 6 S van Blanco. Dat is vooral erg praktisch: je kunt tegelijkertijd afwassen en groenten spoelen, koud en warm water nemen, glazen en pannen afwassen, enzovoort. Zorg er wel altijd voor dat je voldoende werkruimte overhoudt. Zit je krap, dan is een anderhalve spoelbak (een grote spoelbak met nog een kleintje ernaast) een goed compromis.

3. De montage

Een spoelbak kan op drie manieren worden gemonteerd in je keuken. Elke optie heeft een ander uitzicht en gebruiksgemak.

Opbouw

Bij opbouw ligt de spoelbak in de uitsparing van je werkblad en rust de rand erop. Groot voordeel van deze montagetechniek is dat je de spoelbak bij verbouwingen of vernieuwingen gewoon kunt hergebruiken. Nadeel is dan weer dat de rand bovenop je werkblad ligt, wat het moeilijker maakt om vuil en water in de spoelbak te vegen.

Onderbouw

Bij onderbouw wordt de spoelbak onder het werkblad gemonteerd. Je keuken oogt hierdoor strakker, je verliest minimaal werkruimte en  je keuken is makkelijker schoon te houden.

Vlakbouw

Vlakbouw ligt tussen in- en onderbouw in. De spoelbak wordt in het werkblad gemonteerd, maar de rand ligt erin verzonken. Hierdoor krijg je net als bij onderbouw een vlak oppervlak dat makkelijk is in onderhoud.

Bron: in samenwerking met Blanco

nog meer: wooninspiratie