Eerste hulp bij een werkblad kiezen

Een nieuw werkblad geeft de gehele keuken een frisse en andere uitstraling. Er bestaan werkbladen van allerlei verschillende materialen. Hieronder staan de eigenschappen van de mogelijke materialen ervan beschreven. En vergeet bij het vervangen van het werkblad de spoelbak en kraan niet!

werkblad kiezen

Werkblad kiezen

Er zijn verschillende materialen mogelijk als werkblad in de keuken. Maar welke kies je nou?

 • Kunststof
  Budgetwerkblad bij uitstek. Te koop bij bouwmarkten in allerlei kleuren (al dan niet met natuursteen- of houtlook). Kunststof is heel hygiënisch en meestal is het blad afgewerkt met een stoot- en krasvaste toplaag. Pas wel altijd op met hete pannen.
 • Rvs
  Kan goed tegen warmte, maar het krast sneller dan kunst stof. Rvs doet het vooral goed in een moderne keuken.
 • Hout
  Een vrij krasgevoelig mate riaal dat regelmatig met olie moet worden onderhouden om permanente vlekken te voor komen. Gebruik ook altijd pannenonderzetters.
 • Marmer en hardsteen
  Mooi maar enorm kwetsbaar. Het materiaal is sterk poreus en kan niet goed tegen (fruit)zuren en chemische schoonmaakmiddelen. Daarnaast is natuursteen nogal prijzig.
 • Graniet, terrazzo en composiet
  Dit zijn kostbare, maar ideale materialen voor een werkblad. Misschien is het de investering waard, want waarschijnlijk ziet je keuken er alleen met een dergelijk blad al compleet anders uit. Het materiaal is hygiënisch en kan tegen zuur en een stootje. Composiet is iets gladder dan graniet en dus nóg makkelijker schoon te houden.
 • Beton
  Heeft een industriële uitstraling en kan op drie manieren worden afgewerkt: impregneren met siliconen, in de was of olie zetten of aflakken met PU-lak. Wie handig is, kan zelf een betonnen aanrechtblad maken.

TIP
Is je werkblad te klein naar je zin? Misschien is het een idee om een verrijdbaar werkelement aan te schaffen. Je rolt het tijdens het koken naar je werkblad en zet het na afloop eenvoudig weer aan de kant. Werktafel Groland van Ikea (€ 179,-) voldoet met een paar wielen eronder prima. Maar zelf een keukentrolley maken kan natuurlijk ook! Bekijk de zelfmaker Keukentrolley voor het stappenplan.

Spoelbakken

Heb je het aanrechtblad vervangen, dan mag ook een nieuwe spoelbak niet ontbreken. Denk bij de keuze van een spoelbak vooral praktisch. Hij moet tegen een stootje kunnen en groot genoeg zijn om je schalen en pannen goed in te kunnen afwas­sen. Het meest gebruikte materiaal – en een goedkope optie – is rvs.

Wees voorzichtig met een uitvoering in beton: lastig schoonmaken. Ook minder praktisch zijn spoelbakken van natuurlijke materialen zoals hardsteen. Dit is weliswaar sterk, maar thee, fruitzuren en wijn geven vlekken die er alleen met opschuren weer uit gaan. Hardstenen uitvoe­ringen kun je wel (regelmatig!) met een speciaal impregneermiddel behandelen om vlekken te voorkomen.

Kranen

Ook bij de keuze van een nieuwe kraan is praktisch denken het advies. Wil je regelmatig een emmer bij de keukenkraan vullen, dan is een kraan met een hoge uitloop een must. Ook handig: een kraan met een uittrekbare uitloop waarmee je een groot oppervlak kunt bereiken. Voor het wassen van groenten kan een douchekop op de kraan prettig zijn; en een eengreepsmengkraan is makkelijker te bedienen dan een mengkraan met twee knoppen.

Zo veel mogelijk ruimte op je werkblad houden? Kies dan voor een wand­kraan. Bijkomend voordeel is dat dit type armatuur eenvoudig schoon te houden is. Erg in op dit moment: de Quooker. Een extra kraantje bij je spoelbak waarbij je kokend water kunt tappen.

nog meer: wooninspiratie