Een werkblad voor de keuken kiezen

De materiaalkeuze van het werkblad bepaalt voor een belangrijk deel de uitstraling van je keuken. Voor ieder budget zijn er mooie materialen verkrijgbaar, met ruwe structuren of juist met een glanzende finish. De verschillende materialen hebben ieder zo hun eigen kenmerken. Zo kan het ene aanrechtblad beter tegen warmte, de ander is juist weer krasvast. We lichten er een paar uit.

Kunststof werkblad

Een kunststof werkblad is het budgetwerkblad bij uitstek en te koop bij bouwmarkten in allerlei kleuren (al dan niet met natuursteen- of houtlook). Een kunststof werkblad is heel hygiënisch in de keuken en meestal is het blad afgewerkt met een stoot- en krasvaste toplaag. Pas wel altijd op met hete pannen.

Rvs aanrechtblad

Een roestvrijstalen aanrechtblad geeft je keuken een industriële uitstraling. Het materiaal is stevig. Vanwege de praktische voordelen wordt dit type werkblad veel gebruikt in de professionele keuken. Het is watervast, hittebestendig en hygiënisch. Wel is rvs krasgevoelig, het krast sneller dan kunststof. Gebruik daarom altijd een snijplank

industriële keuken

houten keukenblad

Houten werkblad

Vroeger was dit de populairste keuze, maar tegenwoordig zie je een houten keukenblad steeds minder. Een pré is de warme sfeer die je ermee in huis haalt. Maar hout is een vrij gevoelig materiaal en niet kras-, hitte- en vochtbestendig. Om het hout in goede staat te houden en permanente vlekken te voorkomen, moet je het blad regelmatig in de olie zetten.

Marmer en hardsteen keukenblad

Er bestaan verschillende soorten natuursteen: marmer en hardsteen zijn er twee van. Marmer heeft een prachtige klassieke uitstraling. Wel is het poreus en gevoelig voor krassen. Hardsteen heeft een wat meer doorleefd uiterlijk. Het kan goed tegen hitte, maar wil je dit keuken werkblad mooi houden, dan moet je het regelmatig impregneren. Natuursteen kan niet goed tegen (fruit)zuren en chemische schoonmaakmiddelen. En daarnaast is het nogal prijzig.

marmeren keukenblad

betonnen keukenblad

Beton

Beton heeft een industriële uitstraling. Dit type werkblad is erg hard en goed bestand tegen hitte, stootvast en duurzaam. Het kan op drie manieren worden afgewerkt: impregneren met siliconen, in de was of olie zetten of aflakken met PU-lak. Dat maakt het wat minder gevoelig voor vlekken. Beton is vrij goedkoop en als je handig bent, kun je het werkblad zelf maken.

Graniet, terrazzo en composiet

Dit zijn kostbare, maar ideale materialen voor een werkblad. Het materiaal is hygiënisch en kan tegen zuur en een stootje. De meeste granieten werkbladen moeten regelmatig geïmpregneerd worden, zodat vlekken minder snel intrekken en het blad beter beschermd is. Composiet is iets gladder dan graniet en dus nóg makkelijker schoon te houden.

Corian

Corian is een duurzaam materiaal. Bij dit massieve kunststof kunnen naden onzichtbaar worden afgewerkt tot één geheel. Doordat het materiaal thermisch te vervormen is, kan het in allerlei vormen worden gegoten. Ook bij een hoekopstelling lijkt het dan alsof je werkblad uit één stuk gemaakt is. Het is zelfs mogelijk er een spoelbak van te maken. Corian is niet hittebestendig en gevoelig voor krassen, maar je kunt het bij beschadiging wel laten bijwerken.

Spoelbakken

Heb je het aanrechtblad vervangen, dan mag ook een nieuwe spoelbak niet ontbreken. Denk bij de keuze van een spoelbak vooral praktisch. Hij moet tegen een stootje kunnen en groot genoeg zijn om je schalen en pannen goed in te kunnen afwassen. Het meest gebruikte materiaal – en een goedkope optie – is rvs.

Wees voorzichtig met een uitvoering in beton: lastig schoonmaken. Ook minder praktisch zijn spoelbakken van natuurlijke materialen zoals hardsteen. Dit is weliswaar sterk, maar thee, fruitzuren en wijn geven vlekken die er alleen met opschuren weer uit gaan. Hardstenen uitvoeringen kun je wel (regelmatig!) met een speciaal impregneermiddel behandelen om vlekken te voorkomen.

Wil jij van jouw keuken een sfeervolle en slim ingerichte plek maken?
Start dan nu meteen met de vtwonen cursus Project Keuken.

Moois voor in de keuken…

nog meer: keuken inspiratie