Zo wordt een vintage tapijt weer als nieuw

Een vintage tapijt is een echte eyecatcher, maar vaak ook een flinke stofvanger en niet altijd even fris. Als je net zo’n tweedehands exemplaar op de kop hebt getikt, is het wel zo fijn om het tapijt een opfrisser te geven. Zo komt ie ook weer helemaal tot zijn recht. Een vintage tapijt schoonmaken doe je op deze manier.

Vintage vloerkleed schoonmaken | herfstkleuren

Klop, klop

Om te beginnen doe je er goed aan om het tapijt eens flink uit te kloppen. Dat doe je het best met zo’n ouderwetse mattenklopper. Er kan zich namelijk een hoop vuil in hebben verzameld de afgelopen jaren. Denk aan zand, kleine steentjes en vooral heel veel stof. Perfect klusje om eventuele frustratie mee te uiten, want je mag even goed los gaan. 

LEES OOK
Tapijt-leed: over vlekken en stofnesten

Stofvrij maken

Het schoonmaken van een vintage tapijt is voorlopig nog niet voorbij. Vervolgens ga je namelijk aan de slag met de stofzuiger. Pak zowel de boven- en onderkant aan en neem er goed de tijd voor om al het vuil en losgeraakt materiaal op te zuigen. 

Vlekken

Als het vintage tapijt al op leeftijd is, dan is de kans groot dat er ergens wel een vlek te vinden is. Voordat je deze te lijf gaat, is het handig om te weten van welk materiaal het tapijt gemaakt is. Je wilt er natuurlijk wel op de juiste wijze mee omgaan. 

Vaak kun je de vlek verwijderen met wat azijn of groene zeep, maar gebruik vooral geen agressief schoonmaakmiddel. Zo maak je de vlek alleen maar erger, omdat de kleuren er bijvoorbeeld door verbleken. Daarnaast kun je altijd beter deppen in plaats van wrijven. Is de vlek heel hardnekkig? Ga dan niet zelf aan de slag met een stoomreiniger, maar schakel een expert hiervoor in.

LEES OOK 
De mooiste tapijten in pasteltinten

Daar hangt een luchtje aan

Een vintage tapijt ruikt logischerwijs niet naar bloemetjes. Om de boel toch wat op te frissen, kun je het tapijt inspuiten met een deel water en azijn. Ruikt op het moment zelf alles behalve lekker, maar azijn zal andere geuren neutraliseren. Laat het tapijt bij droog weer het liefst buiten opdrogen. Kan ie meteen extra doorluchten! 

Opheldering

Heb je een tweedehands tapijt gescoord met prachtige kleuren? Dan kun je deze weer ophelderen door baking soda te gebruiken. Maak een mengsel van het poeder met water en gebruik een zachte borstel om het kleed hiermee te behandelen. Zodra je de boel wegpoetst, zul je merken dat de kleuren een stuk intenser zijn.

nog meer: wooninspiratie