Wat is windenergie?

Windenergie is schoon en komt uit een bron die nooit opraakt, namelijk de wind. De CO2-uitstoot is vijftig keer lager dan die van ‘grijze’ stroom. De energie wordt natuurlijk opgewekt met windmolens, maar wat is windenergie nu precies?

windenergie

Wat is windenergie?

Windenergie is energie die kan worden opgewekt dankzij de wind. In Nederland maken we veel gebruik van deze vorm van energie. In 2010 stonden er in ons land zo’n 1.880 windturbines op land. Deze wekken ruim 4% op van de elektriciteit die we in Nederland gebruiken, dat is genoeg voor ruim 1,3 miljoen huishoudens.

Windturbines zouden in theorie wel 20% van de Nederlandse elektriciteit kunnen leveren. Bijvoorbeeld door kleine windmolens te vervangen door grotere en door grote windturbineparken op zee te bouwen. Er is echter discussie over windenergie. Niet iedereen vind het namelijk een goede manier om energie op te wekken. Hieronder kun je meer lezen over de voor- en nadelen.

Windenergie opwekken

Deze vorm van energie wordt opgewekt met behulp van windmolens, ook wel windturbines. Deze wekken stroom op zonder de lucht te vervuilen, zonder het klimaat te belasten en ze putten geen grondstoffen uit. Bij het bouwen van de turbines komt wel wat CO2 vrij, net als bij het onderhouden en afbreken van de turbine. Gelukkig heeft de turbine die hoeveelheid CO2-uitstoot al bespaard na drie tot zes maanden draaien. Een windturbine gaat zo’n 20 jaar mee, in die tijd wekt hij tot tachtig keer zoveel energie op als dat er nodig is om er één te bouwen.

Je kunt een windturbine verdelen in drie onderdelen: de draaiende rotor met de rotorbladen, de gondel en de mast. De kracht van de wind brengt de rotorbladen in beweging. In de turbine wordt vervolgens elektriciteit opgewekt wat direct naar het elektriciteitsnet gaat. De rotorbladen zijn zo gemaakt dat ze extra veel wind vangen. Omdat ze zo hoog staan hebben ze geen last van bijvoorbeeld bebouwing. Ook slim: in de turbines zit een systeem dat zorgt dat de bladen altijd optimaal in de wind staan.

Voordelen

Windenergie heef vele voordelen, zo is het milieuvriendelijk en is wind een onuitputtelijke bron. Een aantal veel genoemde voordelen zijn:

  • Energie opwekking met weinig CO2- uitstoot voorkomt klimaatverandering.
  • In Nederland is windenergie op dit moment de goedkoopste en schoonste manier om energie op te wekken.
  • Nederland kan een sterke exporterende windenergie-sector creëren.
  • Wind is een oneindige energiebron.

Nadelen

Over windenergie is veel discussie. Zo zouden de turbines het uitzicht verpesten en niet genoeg opleveren. Hieronder een aantal veel genoemde nadelen:

  • Windenergie is beter voor het milieu, maar windstroom opwekken is wel duurder dan grijze stroom.
  • Windturbines zouden het uitzicht verpesten.
  • Omwonenden kunnen de schaduw van de ronddraaiende rotorbladen ervaren als een hinderlijke flikkering.
  • Geluidsoverlast kan een nadeel zijn. Nieuwe windmolens zijn wel stiller en staan minimaal 300 meter bij huizen vandaan.
  • Windturbines kunnen negatieve effecten op de natuur hebben, vooral op vogels.

Gelukkig worden deze nadelen steeds minder. Er wordt goed gekeken waar de turbines worden geplaatst en bewoners mogen daar ook over meedenken, daardoor is veel minder overlast. De grote, moderne windturbines kunnen qua prijs soms al concurreren met ouderwetse grijze centrales. Ook zorgen ze voor minder geluidsoverlast en wordt vervelende schittering tegengegaan met een antireflecterende laag.

Wordt mede-eigenaar van een windturbine!

Wist je dat je zelf mede-eigenaar kunt worden van een windmolen? Zo profiteer je direct van de voordelen van windenergie. Kijk maar eens op windcentrale.nl. Daar kun je lezen hoe jij kunt profiteren van je eigen windmolen. Of investeer in een windmolenpark via meewind.nl. Ideaal als je thuis bijvoorbeeld geen windmolen of zonnepanelen kwijt kunt en toch wilt profiteren van de voordelen van groene energie. Of gewoon voor erbij. Want we kunnen niet duurzaam genoeg bezig zijn. Dat betekent namelijk ook veel geld besparen op de energierekening!

Bron: energievergelijken.nl

nog meer: wooninspiratie