Wat doen we met de cactus?

Na jaren uit de gratie te zijn geweest, maakt de cactus een glorieuze comeback. En terecht: door de krachtige vormen van deze veelzijdige plant maak je op elke plek in huis een statement. Wij delen vier prikkelende ideeën.

Ladenkastje, lamp (Spoor 38). Portret tuinman (Kringloopwinkel). Schilderij (Bois Industries). Grote fles, draadkast, flesje van aardewerk (Van Dijk en Ko). Kruk (Nijhof). Rode Eames stoel (Bloomberry). Aardewerk potjes en biologieposter privébezit. XL cactus Pachycereus (Vert). Cactussen op kastje v.l.n.r.: Echinocactus, Hamatocactus en Melocactus, minicactussen op kruk (Tuincentrum of bloemist).

cactus

Tafel (Van Dijk & Ko). Groene draadschaal 
(Store Without a Home). Metalen tuinstoel, Kaarten van bloemen (Het Grote Avontuur). Houten kist met terracotta potjes (Kringloopwinkel). Glazen stolp privébezit. Cactussen: op bovenste plank v.l.n.r. Melocactus, kruidenplantjes, Melocactus, kruidenplantje, vetplantje Aeonium. Op onderste plank v.l.n.r. Melocactus, Gymnocalycium. Op tafel hoge cactus links Euphorbia stenoclada, hoge cactus rechts Euphorbia triangualis, kleine rood-roze Gymnocalycium. In groene draadschaal Ferocactus (Tuincentrum of bloemist). Op stoel Ferocactus (Vert).

cactus

Blauwe pot (Store Without a home). Geel draadmandje, prijs op aanvraag (Bloomberry). Vogel op stok (Nijhof). Glazen kastje, kaarten van vogels (Het Grote Avontuur). Boek Verborgen vogel van Pittau & Gervais (Lannoo). Vogelbordje (Wondermooi). Ginko-blaadje van keramiek, glazen stolp, bakje (Vert). Dekenkist privébezit. XL cactussen v.l.n.r. Opuntia, Agave, Euphorbia, Ferocactus (Tuincentrum of bloemist). Minicactus onder glazen stolp Echinocereus (Vert).

cactus

Tafel, draadmandje prijs op aanvraag (Bloomberry). Koperen schaaltje (Vert). Handschoenen privébezit. Cactusverzameling achterste rij: Opuntia, Notocactus, Pilosocereus. Voorste rij: Opuntia (Tuincentrum of bloemist). Echinocereus, diverse minicactussen, Hoya en Eriocactus (Vert).

Geef hem de hoofdrol in een verzameling

Kies voor een XL cactus en zet er allerlei verweerde objecten omheen. De stekels geven de cactus een mooie rauwe uitstraling die uitstekend past bij de oude houten wand, de doorleefde meubels en industriële materialen als ijzer en glasvezel. Het zachte groen kleurt fraai met het klassieke blauw van de wand en het warme rood van de Eames stoel.

Zet hem in het zonnetje

Een cactus voelt zich het meest in zijn element op een warme, droge plek. Ideaal is een kas waarin deze stekelige plant door het licht en de warmte floreert en zin krijgt om te groeien. Geen kas? Een zonnig plekje voor het raam werkt ook goed.

Etaleer hem vintage style

Stel een retrocollectie samen door de cactussen onder een ouderwetse stolp, in een broeikastje of klassieke draadmand te plaatsen. Gecombineerd met oude vogelkaarten, prenten van eieren en een houten vogel krijgt het geheel een extra museaal effect.

Omring hem door familie

Maak een levendige compositie van diverse soorten cactussen. Ze zijn er in allerlei vormen en maten: van een grote Mickey Mouse lookalike tot een mini hartvormige liefdescactus. Terracotta past wonderwel bij cactussen. Het aardse gevoel van de potten en de oervorm van de planten zijn een match made in heaven.

Bron: vtwonen september 2013 | Fotografie James Stokes | Styling Johan Bak

nog meer: wooninspiratie