Zoek jouw kleurgrens op met onze kleurtips

De juiste kleur kiezen, is altijd spannend. Maar kleur blijft hét element dat je interieur nieuw leven inblaast. Zet je twijfels aan de kant, neem onze kleurtips ter harte en trek de stoute verfschoenen aan. Doen! Of je nu kiest voor geel of juist naturel- en grijstinten omarmt. Wij vinden alles goed, kleur is immers kleur.  

kleurtips woonkamer geel

Back to school

Kleur bepaalt de sfeer in huis. Maar welke sfeer wil je creëren? En hoe kies je nu de juiste kleur? In onze vtwonen Back to school workshop ‘Durven met kleur’ helpt stylist Femke Pastijn je op weg om de juiste kleurkeuze te maken. Je denkt na over de sfeer en stemming die je wilt creëren en over wat jouw ultieme woonwens is. Een kleurenmoodboard dat je zelf gaat maken, helpt je vervolgens bij het kiezen van een kleur. Doe je mee? Hieronder hebben we alvast wat tips voor je verzameld. Passend bij het kleurtype dat je bent.

Lef met kleur

Accessoires worden gezien als de perfecte manier om meer kleur in het interieur toe te voegen. En dat is vaak een goed idee, maar het kan er ook voor zorgen dat je interieur er juist druk en onrustig van wordt. Wil je meer kleur in huis, dan kun je beter kiezen voor grote kleurvlakken. Welke muur je kiest en hoe groot dat vlak wordt, is helemaal aan jou. Je creëert een wow-effect door de muur te verven die je direct ziet bij binnenkomst of kies voor een kleinere impact door bijvoorbeeld een muur te kiezen in een nis.

Kleurtemperatuur

Zonlicht is heel bepalend. Bij veel zonlicht kan de kamer automatisch koeler aanvoelen. Welke sfeer wil je creëren? Hou die altijd in je achterhoofd. Ga je voor fris en licht? Op een muur die overdag zonlicht vangt, komen licht kleuren als blauw en grijstinten nog frisser over. Wil je de kamer wat knusser maken? Oranje, geel, rood en nudetinten maken een ruimte direct warmer. Breng je deze kleuren aan op een muur die geen daglicht vangt, dan zullen de kleuren anders uitpakken dan op een muur die wel baadt in het licht.

Kleurintensiteit

Ook kleurintensiteit draagt bij aan de sfeer van een ruimte. De intensiteit heb je zelf in de hand door te kiezen voor mat of glansverf. Matte verf absorbeert het licht waardoor kleuren iets minder intens worden, wat perfect is voor de zware kleuren. Glansverf weerkaatst het licht. Kleuren lijken hierdoor juist veel frisser en feller. Speel dus met de kleurintensiteit als je ergens de nadruk op wilt leggen.

Kleurindeling

De echte vraag was, durf jij met kleur? Durf je je eigen kleurgrenzen te overschrijden? Schilder je ook deuren en radiatoren mee of juist niet? Als je de kleur volledig doorvoert en dus ook op de deuren en radiatoren aanbrengt, creëer je meer rust en eenheid. De ruimte lijkt dan ook groter. Doe je dit niet, dan ontstaat er een hoger contrast. Daardoor springt de kleur van de muur, maar wordt het ook wat onrustiger.

nog meer: wooninspiratie