Boekenwurmen opgelet: deze items mogen niet ontbreken in een fijne leeshoek

Heb je boekenkasten vol en is lezen jouw favoriete hobby? Dan mag een fijne leeshoek in huis eigenlijk niet ontbreken. Van praktisch tot comfort en sfeer: deze items zijn er onmisbaar.

vtwonen 10-2019 | woonkamer vloerkleed blauwe wand
Vergrijsd roze en groen verlevendigen het kleurenpalet in de bibliotheek waar prijzige designklassiekers als de stoel PK 22 van Poul Kjaerholm en een vintage salontafel van Romeo Rega zijn gecombineerd met een daybed van Ikea. Het voorste, handgemaakte kussen is van het Marokkaanse label LRNCE. De boekenkast zat al in het huis.

Comfortabele zit

Een comfortabele stoel is misschien wel het meest essentiële item voor een leeshoek. Je wilt er natuurlijk heel wat leesuren in door kunnen brengen zonder last te krijgen van nek, rug of benen. Kies voor een fauteuil met een dikke zitting en trakteer jezelf op een poef of bijpassende hocker. Wat dacht je van deze verstelbare fauteuil in een mooie grijstint? Zo hoef je niet eeuwig in dezelfde houding te blijven zitten.

Elk moment van de dag

Lezen kan op elk moment van de dag, dus ook als er minder licht is. Een goede leeslamp is daarom onmisbaar. Voor een leeshoek is een richtlamp prettig, omdat je deze in verschillende hoeken kunt laten schijnen en de bladzijdes zo altijd goed leesbaar blijven. Zet er een dimbare lamp in om altijd de gewenste hoeveelheid licht te hebben en meteen sfeer te maken. Double score! 

LEES OOK
De ongeschreven regels voor het stylen van je boekenkast

Binnen handbereik

Een boek even wegleggen of een schaaltje met snacks en drankje binnen handbereik? De bijzettafel is eigenlijk ook onmisbaar. Groot hoeft ie niet te zijn, maar mooie looks zijn wel zo leuk. En als de bijzettafel dan ook nog praktisch is, heb je twee vliegen in een klap.

Kies voor een bijzetter die je over een tafel of stoel kunt plaatsen om er optimaal gebruik van te kunnen maken, zoals deze prachtige gouden bijzettafel. Zo hoef je voorlopig niet op te staan en zou je zelfs een boek kunnen lezen vanaf het tafeltje als je geen puf meer hebt om ‘m vast te houden. Handig als je dikke boeken leest. 

Georganiseerde chaos

Houd de leeshoek georganiseerd met een mooie boekenkast of wandplank. Al die boeken die je verslindt, moeten immers goed opgeborgen worden. Zo behoud je overzicht en blijven de boek mooi. Jouw boekencollectie is het uitgangspunt bij de aanschaf van een boekenplank- of kast. En natuurlijk ook hoe snel deze verdubbelt… Pak zo groot mogelijk uit en maak er als het even kan een eigen mini-bibliotheek van.

Toch nog wat lege plekken hier en daar? Vul de planken dan met foto’s, souvenirs, mooie vondsten en boekensteunen.

LEES OOK
5x de beste ideeën voor een boekenkast

Sfeermakers

Extra sfeer in een leeshoek krijg je door accessoires toe te voegen. Een kamerplant kan natuurlijk altijd. En voor een extra knus gevoel leg je een paar aaibare sierkussens in de stoel. Een mand met plaids ernaast voor extra comfort en het gevoel van geborgenheid. Zo komt het wel goed met die welverdiende me-time!

nog meer: