4 verschillende soorten kachels voor een behaaglijk huis

Kachels bestaan er in alle soorten en maten. In eerste instantie denk je waarschijnlijk aan een ouderwetse houtkachel, maar de kachel is met haar tijd meegegaan! Hypermoderne varianten gestookt op gas of elektriciteit voelen zich prima thuis in een moderne, strakke omgeving. Daar zijn ze niet alleen een bron van warmte, maar ook een ware aandachtstrekker. Lees meer over vier verschillende soorten kachels voor een behaaglijk huis. 

haardkachel

Haardkachel

Dit is een kruising tussen een haard en een kachel. Eigenlijk is de haardkachel een kachel, omdat het een vrijstaande kast is waarmee je de woning kunt verwarmen. Maar het vuurbeeld lijkt erg op die van een haard. De haardkachel is meestal van staal of gietijzer.

Kolenkachel

Kolenkachels zijn voornamelijk verzamelobjecten geworden. Mocht je interesse hebben in een (antieke) kolenkachel, dan zijn er op het internet nog redelijk wat exemplaren te vinden.

Speksteenkachel

Uitgevoerd met speksteen blijft een kachel na het stoken nog uren warmte uitstralen. Speksteen is zeer vuurbestendig, zelfs meer dan gietijzer. De kachel is heel zuinig en wordt bijna altijd op hout gestookt. Het is eigenlijk een tegelkachel die met spekstenen tegels is uitgevoerd. Andere tegelkachels hebben een iets lager rendement.

Houtkachel

Deze kachel die op hout brandt, is voornamelijk geschikt als bijverwarming. Dankzij de deur in de kachel is het hout gemakkelijk bij te vullen. Wanneer de kachel brandt, is de deur altijd dicht zodat je niet bang hoeft te zijn voor vonken. Dankzij het grote raam in het deurtje, heb je niet alleen goed zicht op het vuur maar kan de kachel ook veel stralingswarmte afgeven.

nog meer: wooninspiratie