Stof tot nadenken: verschillende wevingen en hun effect

Vaak kijken we bij het uitzoeken van een nieuw dekbedovertrek, vloerkleed of zelfs een nieuwe bank alleen maar naar de stof. En dan vooral of deze er een beetje mooi uitziet. Maar let je ook op de weving? De manier waarop de stof is geweven, heeft namelijk een groot effect op de stijl. Wij zetten de belangrijkste wevingen voor je op een rij.

vtwonen herfst 2018 styling Fietje Bruijn, fotografie Alexander van Berge

Satijn

Satijn wordt vaak aangezien voor zijde, maar niets is minder waar. Satijn zegt eigenlijk niet veel over het materiaal, maar alleen iets over de weving ervan. We snappen echter wel waar de verwarring vandaan komt, want satijn is meestal heerlijk zacht. De horizontale draad gaat namelijk vier keer onder de verticale draad voordat hij er weer overheen gaat. De satijnweving zien we vaak terug bij dekbedovertrekken.

De platbinding of platweving

De meest voorkomende weving! Bij een platweving gaan de twee draden gewoon één keer onder en één keer over elkaar heen. Hierdoor ontstaat er een stevige stof die niet makkelijk uit vorm raakt of stuk gaat.

Voor de weving- en stofliefhebbers: dít is waarom je simpelweg nooit genoeg kussens hebt. Gooi die zetel maar vol!

Jacquard weving

Ook bij de jacquard weving staan de horizontale en verticale draden haaks op elkaar, maar het verschil met de platweving zit hem in de hoeveelheid draden. Bij een jacquard weving wordt er met garengroepen gewerkt, waardoor er een duidelijker patroon te zien is in de stof. Een prachtig effect!

Gemêleerde weving

Een van onze favorieten onder de wevingen: gemêleerd. Hierbij worden er garen in verschillende kleuren of zelfs van verschillende materialen door elkaar gebruikt. Hierdoor ontstaat er bijvoorbeeld een stroevere of juist zachtere structuur. Ook kleuren kunnen warmer of juist koeler worden.

Grove en fijne wevingen 

Je hebt grove wevingen en fijne wevingen. Bij een grove weving wordt er vaak dikker draad gebruikt en is ook de structuur van de weving duidelijker te zien. Hierdoor maakt de stof vaak een wat ‘stoerdere’ indruk. Fijnere stoffen hebben een zachter effect, omdat je het patroon van de weving vaak niet (of nauwelijks) ziet.

Nooit genoeg stoffen in huis…

nog meer: wooninspiratie