Deze 6 veelgemaakte verffouten kun je makkelijk voorkomen

Soms is een nieuwe lik verf op de muur precies wat nodig is om een kamer nieuw leven in te blazen. Relatief kleine moeite, groots effectief. Als je het tenminste een beetje handig aanpakt.

Doorgewinterde schilder

Want een muur verven is soms nog makkelijker gezegd dan gedaan. Als het niet gaat zoals je wil, is de kans groter dat het te maken heeft met een verkeerde techniek dan dat je de verkeerde verf hebt of er iets mis is met de muur. Grote kans dat je de verfroller en -borstel verkeerd hanteert.

Geen doorgewinterde schilder? Neem dan even deze 6 meest gemaakte fouten door. Dat scheelt je de volgende keer dat je een borstel ter hand neemt een boel frustratie.

Veelgemaakte fouten

1. Gebruik geen kurkdroge roller

Voordat je begint, is het een goed idee om de roller nat te maken met water. Zo zorg je ervoor dat de roller zoveel mogelijk verf opneemt. Overdrijf het niet: overtollig water verwijder je met wat keukenpapier en goed schudden. Het is de bedoeling dat de roller vochtig is, niet drijfnat.

2. Gebruik niet dezelfde roller voor ieder project

De beste roller hangt helemaal af van het klusje en het type dat je gebruikt. Voor de meeste afwerking volstaat een roller met een diamater van 9 mm. Voor hoogglanzende kun je beter een smallere roller kiezen. Voor een muur met textuur heb je een dikkere roller nodig om overal goed bij te komen.

3. Veeg de verfborstel niet af aan de rand

Wordt vaak gedaan, maar het wordt gegarandeerd een rommel wanneer je klaar bent en het blik sluit. Laat in plaats daarvan de verfborstel uitdruppelen boven het blik om overtollige verf te verwijderen. Als het nodig is dep je de uiteindes van de borstel voorzichtig af tegen de rand van de binnenkant van het blik.

4. Dip de verfborstel niet in de verf tot het handvat

Het is verleidelijk om de borstel onder te dompelen, maar handig is het niet. De verf zou eigenlijk maar tot halverwege de haren moeten komen. Als je verder gaat, kun je onnodig knoeien en verspil je verf.

5. Zet geen streken korter dan 30 centimeter

Anders eindig je met dat gevreesde oneven resultaat. Ga voor streken ongeveer net zo lang als de lengte van je onderarm en zet geleidelijke streken zonder te stoppen of te beginnen in het midden.

6. Laat je gereedschap niet liggen tijdens een pauze

Als je terugkomt heb je een hard geworden borstel waar je niks meer mee kan. Als je de verfborstel de volgende dag weer nodig hebt, kun je deze tip proberen: pak de verfborstel in met plastic (of een plastic tasje) en leg het in de koelkast. Dan hoef je de volgende keer de borstel niet te wassen en weer van voor af aan te beginnen.

Bron: vtwonen 08-2017 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Danielle Verheul

nog meer: wooninspiratie