Je plafond schilderen, wel of niet doen?

De muren een kleurtje geven, daar draaien we onze hand niet voor om, maar een plafond schilderen? Dat is vaak toch iets te spannend. Want een gekleurd plafond springt meteen in het oog en heeft een groots effect op de sfeer in de kamer. Maar moet je het daarom maar niet doen? Natuurlijk niet! Als je rekening houdt met onze tips, dan is een gekleurd plafond juist dé verrassende finishing touch.

vtwonen-Flexa-wvojh-kleurplafond-2

Hoog plafond, donkere kleuren

Hoge plafonds in een kamer zijn prachtig, maar het is wel lastiger om zo’n ruimte wat knusser te maken. Met een plafond in een donkere kleur creëer je zo’n cosy effect, omdat het plafond optisch verlaagd wordt. Een donkere kleur betekent trouwens niet automatisch zwart: als het plafond een donkerdere tint heeft dan de muren dan bereik je al het gewenste effect. Wanneer je de bovenste rand van de muren ook meeverft in dezelfde kleur, dan lijkt het plafond nog lager.

Kijk ook hoe Marianne in ons Nederlandse tv-programma Weer verliefd op je huis de plafonds van Esther en Raymond in Rotterdam van een mooie kleur heeft voorzien.

Laag plafond, lichte kleuren

Je voelt het al aan: bij een laag plafond moet je donkere verfkleuren juist vermijden. Dit zorgt voor een benauwd effect en het gevoel dat het plafond op je af komt. Lichte kleuren dus! Kies bij het schilderen van het plafond voor een offwhite of een zachte pasteltint en maak de muren een tint donkerder.

Koude en warme kleuren

Neem bij de kleurkeuze van je plafond ook de ligging van de kamer mee. Een kamer op het noorden heeft koud licht. Kies dan juist warme tinten, zoals roomwit, zachte pastellen of geeltinten. Een kamer op het zuiden heeft warm licht en daar doen koele kleuren op je plafond het juist goed. Denk aan lichtgrijs, ijsblauw of groen. Tip: koele tinten lijken verder weg, warme tinten komen meer op je af.

Lees ook meer over het combineren van kleuren en hoe kleuren de sfeer in huis kunnen beïnvloeden.

Smalle kamer breder laten lijken

Wil je een smalle kamer breder laten lijken? Schilder het plafond dan wit en geef de muren een kleurtje, behalve de bovenste 30 à 40 cm. Deze maak je ook wit. Het witte plafond weerkaatst zo het licht en maakt een smalle, donkere kamer zo lichter.

Je moet het durven, maar een andere manier om een kamer breder te laten lijken, is het aanbrengen van balken of strepen op het plafond. Kies dan niet voor contrastkleuren, maar voor ton-sur-ton of combineer dezelfde kleur in een matte en glans-versie.

Kleur kiezen…

nog meer: wooninspiratie