Verbruiksmanager

Met een (energie)verbruiksmanager krijg je inzicht in je energieverbruik. Handig, want zo kun je zien waar je nog op kunt besparen. Zo wordt energie besparen makkelijker én leuker. Maar de ene verbruiksmanager is de andere niet. En wat kun je er nou precies mee?

verbruiksmanager

Verbruiksmanager

Energie besparen gaat een stuk makkelijker als je inzicht hebt in jouw energieverbruik. Welke apparaten zijn zuinig en wat zijn de grootste energieslurpers? De verbruiksmanager laat het je zien. Ideaal, want zo kun je de grootverbruikers de deur uit doen. Daarnaast laat een energieverbruiksmanager zien hoeveel energie je op elk moment van de dag verbruikt. Zo kun je gemakkelijk inzien wat jouw verbruik in elke maand, week of dag is en daar kun je op inspelen. Omdat er zoveel soorten verbruiksmanagers zijn, zetten wij ze voor je op een rijtje.

Wat is een energieverbruiksmanager?

Er zijn veel soorten verbruiksmanagers. het kan een apparaat zijn, een applicatie, een tablet of smartphone of een website. In de meeste gevallen heb je hier een slimme meter voor nodig die je energieverbruik kan meten. De energieverbruiksmanager maakt de gegevens vervolgens inzichtelijk zodat je ze gemakkelijk kunt aflezen. Zo kunt je je eigen energieverbruik dus goed in de gaten en houden en kun je zien waarop je nog kunt besparen. En nog leuker, je kunt zien of het besparen ook daadwerkelijk is gelukt!

Wat kun je erop zien?

Niet elke energieverbruiksmanager is hetzelfde. Hieronder kun je de meest gangbare opties vinden die de managers vaak hebben. Bedenk welke opties voor jou belangrijk zijn als je een keuze gaat maken.

  • Energieverbruik: je krijgt inzicht in de hoeveelheid energie (gas en stroom) die je precies verbruikt per jaar, per maand, per dag of op het moment zelf
  • Energiekosten: je kunt goed bijhouden hoe hoog je energierekening zal zijn
  • Vergelijken: je kunt gemakkelijk je energieverbruik vergelijken met je verbruik van bijvoorbeeld de maand ervoor of met het gemiddelde energieverbruik van mensen met een zelfde type woning
  • Apparaten: je kunt zien hoeveel energie de apparaten in jouw huis verbruiken, zo kun je zien wat de grootste energieslurpers zijn
  • Doelen stellen: je kunt soms doelen stellen, dat geeft extra motivatie om energie te besparen

Wil je energie besparen in huis dan is het handig om een verbruiksmanager te kiezen met al de bovenstaande opties.

Verbruiksmanager kiezen

Er zijn veel soorten verbruiksmanagers die je kunt kiezen. Bijna elke energiemaatschappij heeft er tegenwoordig wel een. Vaak ook nog met een bijbehorende app. Nuon heeft bijvoorbeeld de e-manager, waarmee je ook apparaten op afstand aan en uit kunt zetten. Maar er zijn ook onafhankelijke verbruiksmanagers. Op energieverbruiksmanagers.nl kun je ze allemaal vergelijken en kun je zo de juiste keuze maken. Wil je geen energieverbruiksmanager aanschaffen dan kun je ook een energiemeter gebruiken om inzicht te krijgen in het verbruik van de apparaten in je huis.

Tip: vergeet niet te controleren of de verbruiksmanager wel aan te sluiten is op je gas- en elektriciteitsmeter en check of de energiemeter ook voor jou beschikbaar is of alleen voor klanten van een bepaalde energiemaatschappij.

Energie besparen

Een verbruiksmanager kan dus erg handig zijn als je energie wilt besparen. Zo krijg je inzicht in je verbruik en kun je zien waar je maar beter zuiniger mee kunt omgaan. Lees onze energie bespaar tips voor ideeën om te besparen.

Wil je meer tips over duurzamer leven en energie besparen? Doe dan de vtwonen duurzaam wonen test en krijg persoonlijk afgestemd advies.

nog meer: wooninspiratie