Vegan wonen, hoe doe je dat?

Wanneer je bewust voor een vegan lifestyle kiest, dan hoort daar als vanzelfsprekend veganistisch eten bij. Maar kun je ook vegan wonen? Lukt het om alle dierlijke producten uit je interieur te bannen? Wij gingen voor je op onderzoek uit.

Wat is vegan nou precies?

Het veganisme is een levensstijl waarin je probeert dierlijke producten te vermijden. Waar vegetariërs ervoor kiezen om geen vlees, vis of gelatine te eten, gaan vegans nog een stapje verder: zij eten ook geen producten die van dieren komen zoals eieren, melk en honing. Veganisten kiezen er meestal ook voor om geen kleding te dragen van materiaal dat van dieren afkomstig is. En in een vegan interieur vind je bijvoorbeeld geen leer, dons, zijde of wol terug. Maar je kunt als vegan met nog veel meer dingen rekening houden. 

Vegan meubels en accessoires

Een leren bank of fauteuil zul je niet snel terug zien bij vegans, maar gelukkig bestaan er genoeg alternatieven. Stoffen banken gemaakt van biologisch katoen of vegan imitatieleer zijn net zo mooi (of mooier zelfs!) en kun je zonder schuldgevoel neerzetten. En er zijn ook goede en net zo comfortabele vervangers voor wol, zoals Tencel, Lyocell of bamboezijde.

Houten meubels en accessoires, met name het duurzame bamboe, kunnen volgens de meeste vegans wel in een veganistisch interieur. Evenals natuurlijke producten zoals riet en rotan, maar ook marmer en andere soorten natuursteen. Accessoires waar je even goed de ingrediënten van moet checken zijn kaarsen en serviesgoed. Kaarsen kunnen namelijk van dierlijk vet zijn gemaakt en in sommige serviezen is gebruik gemaakt van dierenbeenderen.

Vegan vloer

Misschien vraag je je af wat er dierlijk kan zijn aan een vloer, toch moet je ook hier goed onderzoek naar doen. Voor het bevestigen van laminaat en tapijt wordt namelijk vaak dierlijke lijm gebruikt, dus wees op je hoede. Met een houten vloer zit je meestal wel goed en helemaal met bamboe. Ook met een tegelvloer en Marmoleum maak je een duurzame en diervrije keuze.

Vegan muren

In veel verf zit bijenwas en karmijnzuur (dit wordt gewonnen uit luizen) en wordt melkeiwit als bindmiddel gebruikt. Niet 100% diervriendelijk dus. Bovendien worden voor verfkwasten vaak dierenharen gebruikt. Vandaar dat je voor vegan wonen beter kunt kiezen voor behang óf voor verf en kwasten waarin geen dierlijke producten zijn gebruikt. Goede vervangers zijn synthetische kwasten of schuimrollers.

nog meer: wooninspiratie