Tuingeluk: zo scoor jij ook een volkstuin

Volkstuinen zijn de laatste jaren steeds populairder aan het worden. En de lucky bezitters van zo’n stukje grond konden het afgelopen coronajaar al helemaal hun (tuin)geluk niet op. Want al wroetend in de aarde en snuivend aan de bloemen en zelfgekweekte groentes bekruipt je als vanzelf dat ontspannen, gelukzalige gevoel. Marieke en Suzanne van Volkstuinverhalen vertellen graag over hun favoriete plek en hoe jij ook een volkstuin kunt scoren.

Beeld uit Volkstuinverhalen | Zo kun je ook een volkstuin scoren

Werkvakantie

De tijd dat de volkstuin vooral een wat oudere doelgroep aantrok is echt voorbij, de tuinen zijn voor alle leeftijden een fijne getaway geworden. Van jonge gezinnen tot stadsmensen die in hun vrije tijd graag de rust en het groen opzoeken. Het is eigenlijk een lust- en toevluchtsoord ineen. Maar weet wel: het achterover leunen is meestal van korte duur, want op een volkstuin moet gewerkt worden. Vanzelfsprekend in eigen tuin, maar vaak zijn er ook verplichte tuinbeurten om het gezamenlijke groen bij te houden. Maar zoals vtwonen stylist Fietje – ook trotse bezitter van een volkstuin – zegt: ‘het is net meditatie’.

LEES OOK:
(Bijna) het hele jaar buiten zitten? Alles wat je moet weten over tuinkachels

Volkstuinverhalen

Suzanne de Boer en Marieke de Geus zijn ook trotse en gelukkige volkstuinders. Er is zo veel te beleven in een volkstuin en op het tuinpark, dat ze er zelfs een boek over schreven: Volkstuinverhalen. ‘In het groen kom je tot jezelf en zeker in coronatijd is het fijn om buiten bezig te kunnen zijn. Hier beseffen we hoe belangrijk groen is voor mensen, het dierenleven en de stad: zonder bomen wordt het ’s zomers snel een paar graden warmer tussen al dat steen en hebben we na elke plensbui natte voeten.’ 

Zo kom je ook aan een tuin

Marieke en Suzanne van Volkstuinverhalen
Marieke de Geus en Suzanne de Boer van Volkstuinverhalen

Maar hoe kom je aan zo’n fel begeerd lapje groen met tuinhuisje, vlak bij de bewoonde wereld? Kandidaat-tuinbeheerders kunnen een aanvraag indienen met een kostenraming. Daarvan wordt 75% terugbetaald.

Elke keer wanneer er een tuin vrijkomt, mag je gaan kijken en aangeven of je de tuin graag wilt overnemen. Hoe hoger je op de lijst staat, hoe meer kans je maakt. Soms heb je geluk en mag je na twee jaar ook met je handen in de aarde!’ 

Nieuwsgierig hoe het er op een volkstuin aan toegaat? Volg Marieke en Suzanne ook via Instagram.

nog meer: wooninspiratie