Zo geniet jij van je staycation

Op vakantie in eigen huis? Het is misschien een beetje een vreemd gegeven maar toch lijken meer en meer mensen het te appreciëren. Elke reden is goed genoeg om een vakantiegevoel in huis te creëren. Daarnaast is een staycation zo simpel dat iedereen het kan. Regels zijn er niet, al kan je je ervaring wel optimaliseren. Dus koffers inpakken? Nee hoor, want jij blijft heerlijk thuis.

Relax, take it easy

Laten we luidop denken: wat doe je gewoonlijk wanneer je op vakantie bent? Plots willen we elke millimeter verkennen, nieuwe mensen en hun cultuur leren kennen. We laten het lichaam en de geest eindelijk ontspannen. Daar kunnen we al wat mee, zeker thuis. Op vakantie gaan betekent dat je op een andere manier gaat denken. Die knop kunnen we om het even waar omdraaien. Ontspan en geniet want niets moet. Anders beperk je je eigen vrijheid en daar draait het’m net om: je hebt een zee van tijd en ruimte, go with the flow.

Smakelijk tafelen

Stel je kookkunsten eens op de proef. Bereid nieuwe gerechten of maak iets dat je het liefste eet wanneer je op vakantie bent. Denk maar aan lekkere tapas, mediterraanse gerechten, de heerlijke Franse of Italiaanse keuken. Dat restaurantje waar je af en toe voorbij rijdt of waar je al zo lang eens wil gaan smullen? Ga er deze keer écht binnen. Of ga eens picknicken en doe alsof je in de Provence tussen de natuur zit met een mand vol lekkers. Zo krijg je ook ineens een flinke portie vitamine D binnen. En tot slot: eet wanneer je wil. Tijd? Dat bestaat niet op vakantie.

Thuis op hotel

Tijdens je staycation run je je eigen hotel, al verschilt dat niet veel van je dagelijkse huishouden. Ideaal is je huis onderdompelen in vakantiegevoel. Heb je een andere serviesset die voor de rest van het jaar in de kast verborgen zit? Perfect. Witte lakens op bed, net zoals op hotel? Nog beter. Accessoires tijdelijk vervangen geeft je het gevoel dat alles net iets anders is dan normaal. Verder kleed je je ‘vakantiehuis’ leuk en warm aan. Maak een hoekje in de tuin waar je ongestoord een boek kan lezen, geniet van een gezellige buitentafel of zet je ’s avonds aan een knisperend vuurtje onder de sterrenhemel. De ultieme troef van jouw staycation? Een hangmat!

Staycation essentials:

Bron: fotografie Sarah Van Hove | Styling Marie Masureel

nog meer: wooninspiratie