Tips&trucs voor een nieuw bed en matras

Niets is zo belangrijk als een goede nachtrust. Het helpt je om je batterijen weer op te laden en fris en aan de volgende dag te beginnen. Het beste slaaprecept bestaat uit twee ingrediënten: een comfortabel bed en een fijn matras. Maar wat moet je weten als je een nieuw bed en matras wilt kopen? vtwonen weet raad.

nieuw bed

hoofdbord

nieuw bed

Prijs

Wat wil je uitgeven? Elk prijssegment heeft zijn eigen topmodellen. Die kun je niet onderling vergelijken. Realiseer je dat je aan een duurder matras hogere eisen kunt stellen.

Boodschappenlijst voor een nieuw bed op maat

 • Maten extra lang, extra breed?
 • Bedbodem hard of zacht, verstelbaar of niet?
 • Matras soft, medium, hard?
 • Hoofd- en/of voetbord wel of geen mooie afwerking, welke stof?
 • Topdek of geritste matrassen om van twee matrassen één geheel te maken
 • Poten laag, hoog, rvs, aluminium, hout?
 • Dekbed eenpersoons, tweepersoons, lits-jumeaux, dons, wol, synthetisch?
 • Kussen ergonomisch, hard of zacht. Welke maat?

De bedbodem

Een boxspring is een met stof beklede matrasdrager op een houten of stalen frame voorzien van een verend interieur. Daarop komt het matras. Sommige boxsprings hebben nog een derde laag: een dekmatras of topper. Zo gaat het bed langer mee en slaap je hygiënischer. Boxsprings zijn soepel en zacht, bieden veel comfort en goede ventilatie.

Een lattenbodem is een houten of stalen frame, met daarin enkele of dubbele latten van hout of kunststof. De latten worden opgehangen aan vaste punten of verende, kantelbare punten. Lattenbodems hebben vaak speciale comfortzones voor schouders of heupen.

Een spiraal is een bodem van in elkaar gedraaide spiralen die horizontaal of verticaal in een stalen frame zijn gespannen.

Het matras

Criteria zijn conformiteit, hardheid, warmte-isolatie, vochtregulatie en duurzaamheid.

Een matras bestaat uit een kern, met daaromheen lagen afdekmateriaal en een tijk.

Schuimmatrassen (van polyether of koudschuim) zijn licht in gewicht, maar matig in hun ventilerende en vochtdoorlatende werking.

Koudschuim is veerkrachtiger en biedt daardoor een betere ondersteuning. Latexmatrassen (van natuurlijk en/of synthetisch rubber) isoleren goed, ventileren voldoende en zijn soepel. Hoe hoger het gehalte aan natuurlatex, hoe beter de ondersteuning. Latex- of schuimmatrassen zijn te gebruiken bij spiralen of lattenbodems.
Binnenveringmatrassen bevatten stalen veren die met elkaar verbonden zijn. Hun veerkracht en soepelheid is afhankelijk van de dikte van het staaldraad, de hoeveelheid veren per vierkante meter en het aantal slagen en de vorm van de veer. In het algemeen kenmerken deze matrassen zich door een redelijke tot goede conformiteit, een goede tot zeer goede ventilatie en een zeer goede vochtregulatie en stabiliteit, maar een minder warmte-isolerend vermogen. Binnenveringmatrassen kunnen met elke bedbodem worden gecombineerd.

Omdat water flexibel is, bieden waterbedden uitstekend comfort. Bovendien zijn ze warm in de winter en koel in de zomer. Nadelen zijn het hogere energieverbruik, kans op lekken en minder stabiliteit.

Een futon is een relatief hard, Japans matras van vele lagen katoen. Voor westerlingen is er een variant met een schuimrubberen onderlegger.

Traagschuim is een drukverlagend visco-elastisch materiaal. Het geeft geen tegendruk en vormt zich naar het lichaam van de gebruiker waardoor er geen drukpunten ontstaan die de slaap verstoren. Het materiaal werd begin jaren 70 ontwikkeld door de NASA om astronauten tijdens de ruimtevaart te beschermen.

Dé checklist voor een goed matras

Een goed matras is belangrijk, als je rugklachten en slaapproblemen wilt voorkomen. Maar wat is goed? Een goed matras…

…biedt ondersteuning
Leidraad is dat je wervelkolom een rechte lijn heeft als je op je zij ligt. Lig je op je rug, dan hoort de natuurlijke S-vorm van je wervelkolom intact te blijven. De ondersteuning die je schouders daarvoor nodig hebben is bijvoorbeeld anders dan die bij je heupen of je voeten. Bij een goed matras is daar rekening mee gehouden. Naarmate een matras langer wordt gebruikt, neemt de ondersteunende werking overigens af. De geadviseerde levensduur varieert per leverancier, maar staat gemiddeld op zo’n tien jaar.

… is afgestemd op jouw lichaamsbouw en gewicht
De stelregel ‘hoe harder, hoe beter’ is allang achterhaald. Zeker als je niet al te zwaar bent, kan een hard matras zorgen voor overbelasting van je achterhoofd, schouderbladen, bekken en hielen. Lichte mensen kunnen dus beter kiezen voor een zachter matras. Zwaardere mensen kunnen wél prettig slapen op een hard matras. Zijn er wat dat betreft grote verschillen tussen jou en je partner, dan doe je er goed aan om ieder een eigen matras aan te schaffen. Er zijn ook tweepersoonsmatrassen die op elke helft andere ondersteuning bieden. Je kunt ook kiezen voor een drukverlagend matras (van traagschuim) dat zich vormt naar het lichaam.

…belemmert de bloedsomloop minimaal
Kies je voor een matras die druk geeft (bijvoorbeeld via vering), dan zorgt dat voor drukpunten op je lichaam. Om je bloedsomloop niet te belemmeren draai je onbewust in je slaap. Dan is het fijn dat je matras meegeeft, anders word je wakker. Bij een drukverlagend matras wordt de druk op je lichaam evenredig verdeeld en heb je dus minder behoefte om te draaien.

… is ongeveer 20 centimeter langer dan jijzelf

Iedereen slaapt met zijn knieën licht gebogen. In die positie dien je aan de bovenkant nog ruimte te hebben voor je kussen en aan de onderkant moet je je voeten kunnen ontspannen. Heb je een verstelbaar bed, dan dien je nog 10 centimeter bij de lengte op te tellen. Voor de breedte bestaat zo’n vuistregel niet, maar 90 centimeter wordt voor een eenpersoonsmatras als minimum gezien.

…biedt ventilatie
Een mens verliest gemiddeld ongeveer 300 ml vocht per nacht. Dat verdwijnt deels in je matras, dat dit aan de onderkant moet kunnen afgeven aan de lucht. Zonder goede ventilatie gaat je matras klam aanvoelen en vormt hij een ideale omgeving voor schimmels en bacteriën om zich te nestelen. Ook je dekbed voert een deel van het vocht af. Bij een goed ‘bedklimaat’ hoort dus ook een ventilerend dekbed.

…past bij jouw bedbodem
Het is niet voor niets dat de meeste fabrikanten en leveranciers tegenwoordig ‘slaapsystemen’ aanbieden. Daarbij zijn bedbodem en matras helemaal op elkaar afgestemd. Heb je bijvoorbeeld een drukverlagend traagschuimmatras, dan zal de ondersteuning van de bedbodem moeten komen. Ander voorbeeld: heb je een matras dat vooral aan de onderkant ventileert, dan is het zaak dat ook de bedbodem ventileert (zoals bij een spiraalbodem).

…kun je niet los zien van een goed kussen
Zoals een matras ondersteuning biedt aan je lichaam, zo doet een kussen dat bij je nek. De levensduur van een kussen is overigens aanzienlijk korter dan die van een matras: zo’n vier jaar. Dat komt omdat het zwaarder wordt belast, én omdat een deel van de vochtafvoer via je hoofdhuid gaat.

…is een kwestie van smaak

Voor een gezonde nachtrust is het vooral belangrijk dat je lekker ligt, en dat is voor iedereen anders. Bedenk wel dat een nieuw matras altijd anders ligt dan dat ‘oude’ matras waaraan je zo gewend bent. Het kan zelfs zo zijn dat je aanvankelijk last van je spieren krijgt, omdat die moeten wennen aan een nieuwe houding. Om die reden geven sommige beddenspeciaalzaken de gelegenheid om een matras eerst een tijdje op proef te nemen.

…kost tijd om te vinden
Kies een beddenspeciaalzaak waar je verschillende matrassen kunt uitproberen. Sommige zaken hebben aparte cabines waar je ongestoord een tijdje kunt liggen. Er zijn ook leveranciers die een deal hebben met hotels die hun matrassen gebruiken, zodat je echt kunt ervaren hoe het is om erop te slapen. Een prima vereniging van het nuttige met het aangename!

Tips

 • Als je op je zij ligt, moet niet alleen je heup, maar ook je taille op het matras rusten.
 • Informeer naar de mogelijkheid om een nacht te gaan ‘proefslapen’ in een hotel (bij de duurdere merken).
 • Schrik niet, de eerste week is een nieuw bed echt wennen!

Meer weten?

Op matras.info staat onafhankelijke informatie over alle typen matrassen en bedbodems.

nog meer: wooninspiratie