Terugverdientijd zonneboiler

Dat we met behulp van de zon stroom op kunnen wekken is je vast bekend. Maar wist je dat de zon ook het water voor je douche op kan warmen? Daarvoor gebruik je een zonneboiler. Als je erover denkt er aan te schaffen is het fijn om te weten wat ongeveer de terugverdientijd van een zonneboiler is. 

terugverdientijd zonneboiler

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler verwarmt water door door gebruik van zonlicht. Een zonnecollector vangt het zonlicht op en verwarmt het water in het voorraadvat. Op die manier wordt kraanwater wat je in huis gebruik verwarmd worden. Lekker duurzaam, want zonne-energie raakt nooit op én er wordt geen CO2 uitgestoten. Dat is natuurlijk een stuk beter dan water verwarmen met gas of elektriciteit. Wil je een zonneboiler aansluiten, let dan wel op of deze bij jouw cv-ketel past. En.. hij komt op het dak, dus het belangrijk dat hij daar past.

Voordelen

Met een zonneboiler kun je bijna de helft van de energiekosten voor warm water besparen. Als je graag warm doucht kun je al snel zo’n 100 per jaar besparen. En heb je nu een elektrische boiler? Dan kan de besparing oplopen tot wel 370 euro per jaar. Dat scheelt! Het is namelijk duurder om water te verwarmen met gas om stroom. De zon kost immers niets. Daarnaast is het gebruik van de zonneboiler veel groener, je bent dus gelijk ontzettend milieuvriendelijk bezig. En wees niet bang.. ook als de zon niet schijnt heb je echt geen koude douche.

Wat kost dat?

Natuurlijk moet je eerst investeren voordat je kunt profiteren van de energiebesparing. De prijs is afhankelijk van het type, de capaciteit die nodig is (afhankelijk van de grootte van jouw huishouden) en jouw comfortwensen. Een zonneboiler kost tussen de 2.000 en 5.000 euro. Je kunt ook direct je oude ketel vervangen door een zuinige hr-ketel, samen ben je dan tussen de 3.400 en 7.300 euro kwijt. Een flinke investering dus. Het is daarom voor de aanschaf verstandig om advies in te winnen bij een erkende installateur. deze kan jou precies vertellen wat de kosten in jouw geval zullen zijn én hoeveel je per jaar zou kunnen besparen. Houd ook rekening met de kosten voor het onderhoud, dat ongeveer eens in de 5 jaar nodig is.

Terugverdientijd zonneboiler

Een zonneboiler bespaart ongeveer 50% van jouw kosten voor warm water. Als je weet hoeveel je per jaar kwijt bent, kun je de besparing dus ongeveer uitrekenen. Gemiddeld ligt de besparing tussen de 100,- en 370,- euro per jaar. In het beste geval is de terugverdientijd zonneboiler dus ongeveer 5 jaar (met een boiler van 2000,- en een besparing van 370,- per jaar).

Op zoek naar meer manieren om duurzamer te wonen én energie te besparen? doe de Lang Leve je Huis-test en wij geven je persoonlijke tips en advies.

nog meer: wooninspiratie