Telefoon recyclen

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een mobiele telefoon, natuurlijk is dat al niet super duurzaam. Nog erger is dat we gemiddeld om de twee jaar een nieuwe aanschaffen. Maar wat doe je dan met die oude telefoon? Juist: je telefoon recyclen! 

telefoon recyclen

Niet in de afvalbak

Jaarlijks verdwijnen er miljoenen mobieltjes in de afvalbak. Dat is natuurlijk ontzettend zonde. Vooral als je weet dat een oude mobiel vaak prima gerecycled of hergebruikt kan worden. Lever je oude telefoon daarom in op een daarvoor bestemde plek. Daarnaast bewaren veel mensen hun oude telefoons, terwijl ze die niet meer gebruiken. Wie weet jij ook? Deze ongebruikte telefoons kunnen we vaak gemakkelijk een tweede leven geven. Grote kans dat je er iemand anders blij mee kunt maken.

Telefoon hergebruiken

Veel oude telefoons werken nog prima en kunnen dus hergebruikt worden. In Afrika en Oost-Europa zullen ze er erg blij mee zijn. Wanneer je je telefoon inlevert bij een goed doel wordt automatisch gezorgd dat hij op een goede plek terecht komt. Een fijn idee dat je er een ander mee kan helpen toch? Je kunt je telefoon daarnaast ook verkopen aan een bedrijf dat oude telefoons opkoopt, op die manier kun je er weer wat aan verdienen.

Telefoon recyclen

Ook met telefoons die niet meer werken kan nog iets worden gedaan. Er zitten namelijk allerlei onderdelen in die weer hergebruikt kunnen worden. Ook bevatten telefoons kostbare metalen die gerecycled kunnen worden. Door je telefoon in te leveren wordt hij op een milieuvriendelijke manier gerecycled, dat is dus veel beter dan de afvalbak. Door een telefoon recyclen kunnen allerlei afval- en gifstoffen uit je mobieltje namelijk niet in het milieu terechtkomen.

Waar inleveren?

Wist je dat oude mobiele telefoons je zelfs geld kunnen opleveren? Er zijn diverse bedrijven die oude telefoons opkopen op om ze vervolgens te recyclen of door te verkopen. Ook veel goede doelen houden vaak inzamelacties voor oude telefoons. Je kunt je telefoon bijvoorbeeld opsturen naar:

  • Wereld Natuur Fonds
  • Oxfam Novib
  • World Food Programme
  • Stichting Aap
  • Duchenne
  • Stichting Opkikker
  • Warchild

Deze goede doelen brengen de telefoons soms naar derdewereldlanden of ze verkopen ze en gebruiken de opbrengst. Daarnaast vind je tegenwoordig op meerdere plekken inzamelbakken voor oude telefoons, bijvoorbeeld bij telefoonwinkels.

Naast je telefoon recyclen kun je nog veel meer afval recyclen. Lees daarover meer in ons artikel over afval scheiden.

nog meer: wooninspiratie