Dumpsterdiven: taste before waste

Dumpsterdiven is het fenomeen waarbij je mensen ziet zoeken in vuilnisbakken naar eten dat nog goed is. Mensen kijken vaak raar op als ze dit zien en dat is een van de redenen dat nog niet veel mensen het durven. Maar ervaren dumpsterdivers zeggen dat de schaamte al snel plaats maakt voor vreugde en adrenaline: als je na een ochtend dumpsterdiven thuiskomt met een volle tas eten met eten, geeft dit een triomfantelijk gevoel.

dumsterdam

Dumpsterdiven

Eten zoeken in een kliko… veel mensen kunnen zich er maar weinig bij voorstellen. VPRO tegenlicht maakte een reportage over mensen van nu. Bekijk het gedeelte over dumpsterdiven:

Motieven

Sommige mensen dumpsterdiven uit geldgebrek. Door te dumpsterdiven vind je veel gratis groente en fruit. Maar er zijn ook andere manieren om aan gratis eten te komen. Vraag eens bij de lokale supermarkt of groenteman of je de restanten mee mag nemen. Zo hoef je niet te betalen voor eten, maar hoef je niet de vuilnisbak in.

Veel dumpsterdivers doen het uit protest tegen de consumptiemaatschappij. In Nederland gooien we per jaar voor € 2,5 miljard aan voedsel weg. Dit staat gelijk aan € 150 per persoon, zo’n 50 kilo eten. Naast consumenten verspillen ook producenten, horeca, supermarkten en tussenhandel nog eens € 2,5 miljard aan voedsel.

Ook dumpsterdiven?

Denk je er ook over om te gaan dumpsterdiven? Op internet zijn veel tips te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op Dumpsterdam. Deze website puilt uit met verhalen en tips over dumpsterdiven. Site eigenaar Robino deelt het dumpsterdiven niet alleen via zijn website, je kunt de Dumpsterdam catering inhuren. Zijn cateringbedrijf werkt met producten uit de kliko. Ook RTL Boulevard heeft een item over dumpsterdiven gemaakt.

Is dumpsterdiven toch net iets te extreem voor jou? Je kunt natuurlijk ook proberen jouw verspilling te minimaliseren. Weet je eigenlijk wel wat je weggooit? Hou dit eens bij. Op deze manier ben je er bewuster mee bezig en zul je merken dat je steeds minder weggooit. Heb je ingrediënten over? Zet dit op Foodsharing en je maakt er iemand anders blij mee.

Bron beeld: 1. Dumpsterdam, 2. VPRO Tegenlicht, 3. Dumpsterdam

nog meer: wooninspiratie