O la la! Zo waan je je thuis in hartje Parijs

Parijs is dé modestad, met klinkende namen als Chanel, Dior, Louis Vuitton en Saint Laurent. Wonen in stijl kunnen de Parijzenaars ook als de beste. Wat is nou die typische ambiance die je direct terugbrengt naar de Franse hoofdstad? Met deze stylingtips waan je je thuis in hartje Parijs. Je hoeft de Eiffeltoren er alleen nog maar bij te denken.

vtwonen 02-2019 | schouw met vaas en mintgroene bijzettafel | frans interieur | parijs
Het kleed komt uit Marrakech, de meubels zijn tweedehands vondsten.

Klassiek

De Fransen hebben klasse en dat zie je terug in hun interieurs. Of het nu om een charmant oud huis of een hagelnieuw appartement gaat, de moderne klassieke interieurstijl hebben ze in het land van Marianne perfect in de vingers. De ornamenten, krullen en tierlantijnen zijn veelvuldig aanwezig, maar voeren nooit de boventoon. Classy-klassiek zou je het kunnen noemen, ook door het rustige kleurgebruik en de vaak aanwezige houten visgraatvloer.

Hoe je dit op jouw woning drie hoog achter voor elkaar krijgt? Wissel die klassieke kleuren af met meubels met een verhaal. Goed speuren op veilingen, brocantemarkten, 2ehands en Catawiki levert je een mooie mix op van antiek en vintage. Leg jezelf niet de druk op om dit snel voor elkaar te krijgen, een interieur groeit met de jaren. En je voorkomt zo ook impulsaankopen. Verder kun je de muren van een nieuwbouwhuis voorzien van panelen of sierlijsten om een authentieke klassieke uitstraling te krijgen. En staat de basis als een huis? Dan kun je verder bouwen aan een interieur uit het hart van Parijs.

Vleugje romantiek

Parijs is ook de stad van de liefde en daarom mag een vleugje romantiek zeker niet ontbreken. Romantiek met stijl, dat wel. Dus geen zoetsappige bloemrijke prints, maar glanzende pastels gecombineerd met messing en goud. Een beetje bohémien, maar niet overdadig. Tu comprends?

Je creëert een romantisch interieur à la Parijs door subtiele pastelkleuren te gebruiken die door hun toepassing best opvallend mogen zijn. Zo’n roze kruk van Pols Potten bijvoorbeeld, of een lila bijzetter van Fest Amsterdam. Wanneer je die mixt met een palet van taupe, wit- en grijstinten en dit alles combineert met stijlvol goud, voilà, dan ben je er.

Frivool

Een tikje frivool zijn ze ook, de Fransen. Anders zouden hun interieurs maar saai en voorspelbaar zijn. Die spanning breng je in huis door accessoires met humor en mooie foto’s van bekende Franse acteurs als Brigitte Bardot en Alain Delon in zwart-wit op te hangen. Ook accenten uit de Rococo-stijl geven een rustige basis joie de vivre. Wees niet bang dat al die stijlen een beetje clashen, die contrasten geven juist pit en persoonlijkheid aan een interieur.

nog meer: wooninspiratie