Wat als je niet wilt ontspullen?

Ben jij een verzamelaar en proud of it? En krijg je rode vlekken van Marie Kondo en alle andere opruimgoeroes? Word je kriegelig van het begrip ‘ontspullen’? Dan heb je vast in een gezellig laat-maar-waaien interieur. Zo’n rommelhuis is helemaal ok, let alleen op dat het niet dichtslibt.

Rommel is ok

Wanneer de kringloop of vlooienmarkt jouw manier van ontspannen is, dan zal die verzameldrift terug te zien zijn in je huis. En dat is ok, want dat is gewoon wie jij bent. De Amerikaanse schrijfster Jennifer McCartney schreef er heel wat boeken over, met klinkende titels als The Joy of Leaving Your Sh*t All Over the Place en The Joy of Doing Just Enough. Wat haar vooral stoort is dat iedereen maar netjes en georganiseerd moet zijn, terwijl je een huis met gezellige planken vol souvenirs, boeken en onzinnige dingen veel gezelliger is. Want wat blijft er achter na een drastische ontspul-actie? Juist, een onpersoonlijk, minimalistisch, dertien in een dozijn interieur.

Lees ook: zo style je souvenirs.

Orde scheppen

Zelfs de grootste rommelkonten bekruipt zo nu en dan het gevoel dat het genoeg is geweest. Vooral in deze tijden van veel thuiszitten komen de muren en spullen nogal op je af. We zijn daarom ook massaal gaan opruimen en ontspullen de afgelopen maanden, ook de sloddervossen onder ons. Iedereen heeft op gepaste momenten de behoefte om orde te scheppen in de chaos. Maar de tip van Marie Kondo om van tastbare herinneringen een foto te maken en daarna het bewuste item weg te gooien, dat gaat in veel gevallen toch wat ver. Wat kun je dan wel doen?

Achter gesloten deuren

Wanneer je messy bent en het toch een beetje in de hand wilt houden thuis, dan zijn kasten met deuren ideaal. Je kunt er aardig wat in wegstoppen, terwijl je er niets van ziet – als de deur tenminste nog dicht kan. Verder zijn mooie manden en opbergdozen ideaal. Die laatste kun je vaak goed stapelen, maar ook onder bedden schuiven. Zie je er niets meer van. En loopt het echt de spuigaten uit, dan geven we toch nog wat voorzichtige tips om te ontspullen.

nog meer: wooninspiratie