Inspiratie uit kunst: kijk af bij Hollandse meesters

Graag kijken we de kunst af bij Hollandse meesters als het gaat om subliem kleurgebruik. Van glorieuze wolkenlucht tot fris baksteenrood en stemmig Noordzeegrijs. De sfeer spat van de muur.

schilderij van een schip, van Jacob Maris
Bomschuit (1878) van Jacob Maris. Als replica verkrijgbaar in diverse formaten vanaf 100×115 cm (muurmeesters.nl).
vtwonen 03-2021 | verschillende kunstwerken aan de muur
IJsvermaak op de stadsgracht bij de Kalverhekkenpoort te Kampen (ca. 1607) van Hendrick Avercamp. Uit de Rijks Studio collectie. Als IXXI-wandecoratie 140×80 cm (rijksmuseumshop.nl).

Karakter van Hollandse meesters

Je kunt een oud schilderij op een strakke witte muur hangen, maar de kans dat het dan toch wat oubollig aandoet, is groot. Juist door de wand een stevige kleur te geven of op een wandhoge lambrisering te hangen, krijgt het karakter. Geen zin in een grote klus? Hang het schilderij op een strak paneel,  dat je schildert in een accentkleur. Dat geeft het schilderij meteen meer body.

vtwonen 03-2021 woonkamer met neutrale kleuren
Muurverf voorzijde kleurJotun1276 Soft, muurverf achterzijde kleur Jotun12125 Impression, op het plafond kleur Jotun0486 Early Rain. Alles van JotunVegg Og Tak, per 3 liter lak op deurkozijn en sierlijsten kleur Jotun1276 Soft, Trestjerner Gulvmaling, per 0,75 liter (norwaycoatings.nl).
Schilderij van Hendrick Avercamp over het ijsvermaak in Kampen
IJsvermaak op de stadsgracht bij de Kalverhekkenpoort te Kampen (ca. 1607) van Hendrick Avercamp. Uit de Rijks Studio collectie. Als IXXI-wandecoratie 140×80 cm (rijksmuseumshop.nl).

Harmonie in Beige

Alles straalt rust en sereniteit uit als het kleurgebruik zich beperkt tot beige, greige en andere naturellen. We vallen als een blok voor het palet van Hendrick Avercamp. Maar te veel rust is saai. Door, zoals hier, meubels te kiezen met een opvallend design breng je precies die spanning in het interieur die zorgt voor de perfecte balans.       

Schilderij van buurroddels van  Bernardus Johannes Blommers (ca. 1880-1907)
Buurroddels van Bernardus Johannes Blommers (ca. 1880-1907), kan geprint worden op allerlei materialen en in diverse formaten, zoals op canvas vanaf 35×45 cm (werkaandemuur.nl).
vtwonen 03-2021 slaapkamer met rode lambrisering
Muurverf in de kleur Plaster V, op de lambrisering lak Architects’ Satinwood in de kleur Beetlenut, lak op de plint en het tafeltje Architects’ Satinwood kleur Grenache, per 750 ml (paintandpaperlibrary.com).Muurverf in de kleur Plaster V, op de lambrisering lak Architects’ Satinwood in de kleur Beetlenut, lak op de plint en het tafeltje Architects’ Satinwood kleur Grenache, per 750 ml (paintandpaperlibrary.com).

Precies in ons straatje

Nog mooier dan een bedhoofd: een hoge, kamerbrede lambrisering. De slaapkamer krijgt er bovendien optisch meer ruimte door. Tinten als steenrood, oudroze en roomwit geven de lambrisering pit en zorgen ervoor dat hij helemaal van nu is. We keken dit kleurpalet af bij Bernard Blommers. Extra fijn: zo’n lambrisering biedt ruimte voor kunst!

vtwonen 03-2021 styling met kunst, roze muren en blauwe details
Muurverf in kleur Cotton van vtwonen, per 1 liter € 19,99 en 2,5 liter, lak in kleur Cotton van vtwonen, per 500 ml en 1 liter (vtwonen.nl).
kunstwerk kinderen der zee van Jozef Israëls (1872)
Kinderen der zee van Jozef Israëls (1872), uit de Rijks Studio collectie. Als oleografie 29×34 cm (hxb), als poster50x70 cm (hxb) (rijksmuseumshop.nl).

Tinten uit de zee

Heeft een ruimte een sterk accent nodig? Zo’n betimmerde wand doet wonderen. Het ligt voor de hand hem naturel of wit te houden, maar juist door voor kleur en planken te kiezen, geef je de kamer karakter. Het zachtroze op deze wand is afgeleid van het schilderij van Jozef Israëls. De kleur zorgt voor een zonnig strandgevoel.

stilleven met bloemen van Jan van Huysum (1723)
Stilleven met bloemen van Jan van Huysum (1723), uit de Rijks Studio collectie. Op canvas 65×50 cm (hxb) als poster 50×70 cm (hxb) (rijksmuseumshop.nl).
eettafel en keuken met rode tafel en lamp
Muurverf in kleur Polar Blue vanaf 2,5 liter, krijtverf op plafond in kleur Polar Blue vanaf 1 liter, lak op kozijnen voor binnen en buiten Traditional Paint Eggschel in kleur Polar Bleu vanaf 1 liter, lak op keukenkastjes Traditional Paint Eggschel in kleur Black Hills (pure-original.nl).e

Spelen met kleur

Waarom dit schilderij van Huysum zo aanspreekt? Hij had het lef te knallen met kleuren. Hier is dat feilloos vertaald naar de keuken, zonder dat de ruimte schreeuwerig is geworden. De truc is om matte kleuren te combineren met hoogglans accenten.  Die laatste kun je prima hebben, wanneer je kleurabsorberende gordijnen voor het raam hangt.

nog meer: wooninspiratie