Gaan voor veilig kan altijd nog: geef je interieur een ‘colourboost’

Grootsheid benadrukken of je zachtheid omarmen, kleur bepaalt hoe je je voelt in huis. Veilige – lees: minder spannende – keuzes kunnen altijd nog, daag jezelf uit tot er geen witte muur meer over is.

vtwonen 05-2020 | styling colourboost okergele, roze en groene muren
Muren en plafond Classico krijtverf Old Ocre. Houten deur rechts Traditional Paint lakverf Old Ocre. Houten deur links Traditional Paint lakverf Soft Greek.

Allesbehalve zoet

Ton-sur-ton-tinten zorgen voor rust en diepte in huis, terwijl contrasterende kleuren (recht tegenover elkaar in de kleurencirkel) een speels karakter hebben. Op zoek naar meer harmonie? Ga dan voor kleuren die bij elkaar in de buurt liggen, zoals blauw en groen. Roze kan onverwacht volwassen zijn. Het symboliseert bescheidenheid en vriendelijkheid. Mooie eigenschappen voor thuis. Hier zijn de kozijnen geschilderd in Soft Greek, een koele paars met blauwe tonen. In de woonkamer is voor de hoge muren én het plafond gekozen voor een warme zachtroze met oranje toon (Soft Flamingo) voor een sfeervolle uitstraling. De sierlijsten zijn in een lichtere rozetint (Nutmeg Powder) geschilderd, waardoor ze de aandacht krijgen die ze verdienen.

vtwonen 05-2020 | styling colourboost woonkamer met roze muren en paarse kozijnen en zwarte eames fauteuil
Muren en plafond krijtverf Classico Soft Flamingo. Raamkozijnen Traditional Paint lakverf Soft Greek. Sierlijsten krijtverf Classico Nutmeg Powder.
vtwonen 05-2020 | styling colourboost slaapkamer roze muur met lange rode kimono aan de muur

“Citroengeel, okergeel, botergeel. Geel staat garant voor

een dosis energie”

Het zonnetje in huis

Genoeg lef voor een groots effect? Verf alle muren, deuren én het plafond in dezelfde kleur. Het resultaat? Een intieme ruimte die aanvoelt als een warme cocon, ondanks de hoge plafonds. Geeltinten kunnen best aanwezig zijn, maar hier straalt de kamer een en al rust uit. Citroengeel, okergeel, botergeel. Het ene geel is het andere niet, maar over het algemeen heeft het een optimistische, warme en energieke uitstraling. Hier is gekozen voor een warme tint met oranje tonen (Hop) in de keuken en een diepe okergeel met oranje tonen (Old Ocre) in de zitkamer.

Woonidee

Blauw en geel kunnen wat schreeuwerig overkomen. Dat is makkelijk te omzeilen met zachtere, gemengde tinten. Zoals hier: geel met oranje tonen en paars met een hint van blauw. Nog meer inspiratie voor verrassende kleurcombinaties ontdek je hier.

Spelen met verf

In een interieur of ruimte waar voor één kleur is gekozen, kun je spelen met de glansgraad van de verf. Schilder muren met een supermatte krijtverf en laat deuren, sierlijsten, leuningen en deurposten eruit springen met lakverf met meer glans. Een trap of trapgat wordt vaak vergeten, maar met (afwasbare) verf in een opvallende kleur wordt de muur beter beschermd en krijgt deze belangrijke verkeersader in huis wat meer sjeu.

vtwonen 05-2020 | styling colourboost zitkamer met roze muren, antiek houten schouw en hoge boekenplankwand
Muren en plafond Classico krijtverf Soft Flamingo. Sierlijsten Classico krijtverf Nutmeg Powder. Houten deur Traditional Paint lakverf Old Ocre.
vtwonen 05-2020 | styling colourboost keuken met blauw aanrecht en gele muur en deense stoelen
Muren Classico krijtverf Hop. Muur naast de trap naar beneden afwasbare verf Licetto Olive Drab, trapleuning Traditional Paint lakverf Poetic Blue. Muren naast de trap naar boven muurverf Marrakech Walls Green Room.

Subtieler kleur bekennen

Er is wat lef voor nodig, maar grote contrasten zorgen voor grote verrassingen. Zijn roze muren of paarse kozijnen een brug te ver? Start met het schilderen van een klein muurtje. Witte muren laten elke kleur opvallen, dus effect gegarandeerd. Kleur aanbrengen door het toevoegen van woonaccessoires kan natuurlijk ook.

Nog meer kleur in huis? Bekijk onze 4 stylingtips voor groen in huis.

Nog geen abonnee?

Ben je geïnspireerd geraakt door dit artikel en wil je graag een abonnement nemen? Dat kan hier!

nog meer: wooninspiratie