Apenkooien in huis: slingeren en schommelen voor jong en oud

Zwaaien, klimmen en schommelen is niet alleen leuk voor kinderen, iedereen wordt er happy van om even de haren los te gooien en het hoofd leeg te maken. Gelukkig ben je voor een potje apenkooien niet alleen aangewezen op de gymzaal, maar kun je met een paar toestellen ook in huis even stoom afblazen.

vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 11 aflevering 8 | fotografie Barbara Kieboom | styling Fietje Bruijn

Schommelen

Zo vrij als een vogel, zo voel je je als je door de lucht suist. En niet alleen kinderen vinden dat een fijn gevoel, ook volwassenen! Schommelen is een goede work-out voor je armen, benen en romp en het helpt je je gedachten op een rijtje te zetten. Het kalmeert ook nog eens je ademhaling en is goed voor je bloeddruk. Dus waar wacht je nog op? Let wel op dat schommels voor volwassenen breder zijn dan de kinderversie en zorg voor een stevige bevestiging aan het plafond, met goede schommelhaken die wat extra gewicht kunnen dragen.

Klimmen

Met hoge muren wordt apenkooien in huis een feest. Dan is een klimmuur helemaal niet zo’n gek idee. De hele familie kan er zijn energie op kwijt, het is goed voor de coördinatie en je wordt er ook nog eens hartstikke fit van. Je kunt klimstenen en klimgrepen met bevestigingsmateriaal kopen en hiermee zelf aan de slag gaan.

Wanneer je geen fan bent van die felgekleurde stenen of al die gaten in de muur echt niet ziet zitten, dan kun je altijd nog gaan speuren op Marktplaats naar een klimrek. Met een beetje geluk vind je soms oude, houten klimrekken uit een gymzaal, die je ook nog kunt laten staan als het klimvirus over z’n hoogtepunt heen is. Marktplaats is ook een goede plek voor andere vintage gymtoestellen, zoals een bok of dikke, leren matten. 

Thuis-gym

Niet iedereen heeft een kamer over in huis die dienst kan doen als mini-sportschool. Maar dat betekent niet dat je je oefeningen niet thuis kunt doen. Een rekstok bevestig je zonder veel moeite – alleen met het juiste bevestigingsmateriaal uiteraard – aan elk plafond. Zorg dat je een goede, rubberen mat hebt om de vloer te beschermen en het geluid te dempen. Plus een yogamat voor je oefeningen en een aantal halters en gewichten. Al deze spullen kun je makkelijk weer oprollen of wegzetten als je klaar bent.

Ook zonder nieuwe items kun je van je huis een sportschool maken. Lees hier hoe je in beweging blijft met je meubels.

nog meer: wooninspiratie