All together now! Verbind de ruimtes in huis met elkaar

Je huis mag dan wel uit talloze verschillende ruimtes bestaan, het hoeft niet daadwerkelijk zo te voelen. Eenheid in sfeer en uitstraling geeft rust, overzicht en is bovendien een lust voor het oog. Maar hoe kun je al die ruimtes nu met elkaar verbinden?

Lange eettafel

Heb je het geluk van een huis met een grote woonkamer én een open keuken, dan is een lange eettafel precies wat je nodig hebt. Zet de tafel niet helemaal in een van de twee ruimtes, maar verbind de plekken juist met elkaar door de eettafel half in de woonkamer en half in de keuken te zetten. Zo kun je ook gezellig met je gasten blijven kletsen terwijl jij aan het koken bent.

Vloerkleed

Je kunt een tapijt gebruiken om de zitkamer af te bakenen en warmte te creëren, maar het is ook een ideaal item om de eet- en woonkamer juist bij elkaar te brengen. Leg het vloerkleed – net als de eettafel – precies tussen de twee ruimtes in en voilà: je eetkamer en zitkamer lijken meteen een stuk groter.

Deze truc kun je natuurlijk bij meer ruimtes toepassen. Bijvoorbeeld bij de woonkamer en de gang of de keuken en woonkamer.

Verf of behang

Een stijlvolle manier van ruimtes bij elkaar brengen, is het gebruik van verf en behang. Je hoeft niet altijd een verbindende muur te schilderen om eenheid te voelen: de keukenmuur dezelfde kleur als de gang geven, is al genoeg om voor een zelfde sfeer te zorgen.

Zijn twee verschillende ruimtes gescheiden door een deur of gang? Dan kun je alsnog de muur die doorloopt in dezelfde kleur schilderen of behangen. Zo passen de plekken toch bij elkaar, ondanks dat ze eigenlijk niet bij elkaar horen.

It’s all in the details

Houd je wel van verbinden, maar neem je het liever niet te letterlijk, dan kun je ook zorgen voor eenheid met behulp van kleine details. Dit doe je bijvoorbeeld door dezelfde kleur hout op meerdere plekken te laten terugkomen of een bepaalde stof of patroon te herhalen. Wees wel consistent en kies één of twee items uit om de rust te behouden.

nog meer: wooninspiratie