Wonen als een miljonair (zonder te spenderen als een miljonair)

Student, gezin, alleenstaand, jong, oud … Wat de situatie ook is, uiteindelijk heeft iedereen te maken met een budget wanneer op het inrichten aan komt. Dat is maar goed ook, want die restricties vragen om creativiteit.

Luxe uitstraling

Wanneer je geen duizenden euro’s uit te geven hebt, ga je automatisch nadenken over andere opties. Kan ik dat stuk niet beter tijdens de solden kopen? Kan ik dat tweedehands dressoir opknappen tot een uniek pronkstuk? En hoe zorg ik ervoor dat ik met een beperkt budget toch een luxeueuze uitstraling bekom? De kick wanneer dat lukt, is zoveel leuker dan in één klap je huis in te richten met designitems. Stijl kan je namelijk niet kopen.

Maar hoe decoreer je dan als een miljonair zonder te spenderen als eentje? Het geheim zit ‘m in de details. Het zijn de kleine dingen die van een huis een echte thuis maken. Om een handje te helpen met dat proces, vertellen we je hoe je je uitgaven beperkt kan houden zonder in te boeten op kwaliteit, esthetiek en persoonlijkheid.

Bling bling

Is het je ooit opgevallen wat de kleur goud doet met een ruimte? Verguld materiaal zorgt ervoor dat de ruimte een luxueuze uitstraling krijgt. Om die ‘Midas-touch’ toe te voegen, kan je wat goudkleurige decoratieve accenten in huis aanbrengen. Maak gebruik van kunst met gouden accenten of ga voor uitgesproken en verwerk een meubel met gouden touch in je interieur. Goud klinkt kostbaar, maar tegenwoordig zijn er heel wat betaalbare messing items.

Dat minder meer is, geldt ook zeker voor goud. Houd het bij twee, maximum drie items in één ruimte om de balans te bewaren. Een metallic bijzettafel, een vergulden spiegel en een leuk goudkleurig accessoire is meer dan genoeg. Combineer het met tweedehands stukken voor een interessant contrast tussen glimmend nieuw en geleefd oud.

Vintage vloerkleed

Als er één decoratief item is dat een kamer maakt, is het wel het tapijt. Het brengt – als je het goed doet – alles samen. Maar, het juiste tapijt vinden dat binnen je budget past, kan best een uitdaging zijn. Een mooi tapijt is al snel kostbaar en als je wil werken met laagjes, wordt het al helemaal prijzig.

Het antwoord? Marktplaats, eBay, kringloopwinkels en rommelmarkten. Met genoeg geduld tik je daar de meest fantastische kelims en Turkse/Perzische tapijten op de kop. De zoektocht ernaar toe kan best pittig zijn, maar o zo leuk!

Chic tafellinnen

Is voor jou het tafellaken iets waarnaar je met nostalgie aan terugdenkt? Misschien denk jij automatisch aan je oma, maar het tafellaken is helemaal terug van weggeweest. Niet meer als een praktisch ding tegen vlekken op de houten tafel, maar als decoratief item. Voor de prijs van een stuk stof naar jouw smaak, krijg je een opvallende, chique eettafel. Ongeacht de staat van de tafel zelf.

De huis-jungle

Het ziet er niet alleen gezellig uit: planten dragen ook bij aan de luchtkwaliteit in huis. Planten brengen precies de juiste hoeveelheid kleur in een minimalistische inrichting, frissen een monochrome kamer op en geven diepte aan kleine ruimtes. Als je niet het budget hebt om uit te geven aan gigantische bananenplanten, kun je betaalbare gewassen en boompjes groeperen. Geef het geld niet uit aan een prijzige plant, maar in plaats daarvan aan een stoere pot of – mand. Daarvan bestaan heel wat verschillende betaalbare opties.


Bron: 1. vtwonen 13-2017 | Fotografie Stan Koolen | Styling Marianne Luning | 2. Nordal 

nog meer: wooninspiratie