6 stylingtips die we van onze Scandinavische vrienden leerden

Ze zijn knap, goedgekleed en wonen in smaakvol ingerichte huizen. Scandinaviërs hebben het stijl-technisch dik voor elkaar. En wij? Wij kijken gewoon bij hen af.

Een beetje Zweden

Als je nu denkt aan een compleet wit interieur en uitgebleekt hout: geen paniek. De Scandinavische stijl is meer dan dat. Bovendien zijn er eindeloos veel subtielere meer manieren waarop je een beetje Zweden toevoegt aan je huis.

1. Kale ramen

In de winter zien de Scandinaviërs weinig daglicht. Ze doen er dan ook alles aan om optimaal te profiteren van het beetje daglicht dat er binnen sijpelt. Hun gordijnen laten licht dan ook perfect door – als ze die überhaupt al hebben.

2. Onvoorspelbaar

Scandinavisch design heeft zich volledig ontdaan van tierlantijntjes. In plaats daarvan richt hun design zich meer op ontwerpen met een onverwachte twist. Alledaagse objecten krijgen een grappige wendingen. Denk aan zwevende planten en eigenzinnige lichtinstallaties.

3. Gestyled linnen

Geen bedden die zijn opgemaakt als een ziekenhuisbed of strak gestreken kussenslopen voor de Scandi’s. Hun slaapkamers zijn een stuk losser ingericht. Denk aan warrig opgemaakte bedden van luchtig en organisch materiaal waar dan semi-nonchalant een paar boeken op rondslingeren.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

att äta frukost i sängen & lyssna på sina favoritpoddar ?✨

Een bericht gedeeld door Rebecca Fredriksson (@rebfre) op

4. Gemixte geometrie

Denk aan een ronde houten eettafel in combinatie met hoekige, handgemaakte eetkamerstoelen.

5. Planten als kunst

Scandinavische kunst is van nature vrij minimaal. In plaats daarvan kijken de Noord-Europeanen liever naar statement planten. Liefst plaatsen ze een plant tegen een lichte muur zodat het levendige groen echt in het oog springt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

?What’s your favourite house plant? I have always loved cheese plants ? … ? @fotografalencordic styling @styledbyemmahos for @bjurfors_goteborg

Een bericht gedeeld door my scandinavian home (@myscandinavianhome) op

6. Streng cureren

Zoals we al zeiden: aan opsmuk en tierlantijntjes zijn de Scandinaviërs niet. Eigenlijk zijn Scandinavische interieurs een oefening in zelfbeheersing. Halveer alle zichtbare woonaccessoires. En halveer die dan nog eens. Ongezellig? Het is de snelste route naar een chique uitstraling.

Bron: vtwonen augustus 2015 | Fotografie Jeroen van der Spek | Styling Fietje Bruijn

nog meer: wooninspiratie