De leukste schommelstoelen om in tot rust te komen

De schommelstoel is echt niet alleen weggelegd voor kersverse moeders en mensen die op pensioen zijn. Het is een speels element in je interieur én het zit heerlijk!

Luie zondagmiddagen

In de winter is de schommelstoel je partner in crime tijdens luie zondagmiddagen. Voor de haard met een deken en een boek vergeet je de tijd (of doe je stiekem een dutje). In de zomer verplaats je de stoel naar de veranda of het terras.

Grappig weetje: vroeger was de schommelstoel allesbehalve modieus. Mensen dachten bij de stoel, die al sinds 1710 bestaat, vooral aan ziekenhuizen en instellingen. Inmiddels is de schommelstoel terug helemaal hip. En dat is heel logisch: het lichte gewieg brengt je helemaal tot rust. Veel schommelstoelen worden van generatie op generatie doorgegeven en behoren al jaren tot de familie. De associatie met vroeger en vintage is snel gelegd, maar er zijn ook tal van moderne variaties op deze klassieker. Denk bijvoorbeeld aan het ontwerp van Charles Eames.

Gezondheidsvoordelen

Als je nog niet overtuigd was van het ontwerp, dan trekken de gezondheidsvoordelen je misschien over de streep. De stoel brengt niet alleen tot rust, maar kan je volgens onderzoek zelfs helpen om beter te slapen. Dat geldt voor baby’s, maar ook voor volwassenen. Goed om weten: als je een beetje doorschommelt, verbrand je maar liefst 150 (!) calorieën per uur. We zeggen niet dat je meteen je fitnessabonnement moet opzeggen, maar het is alleszins wel beter dan uren in de zetel te hangen. Ook interessant: mensen met dementie zouden baat hebben bij een schommelstoel. Het emotionele en psychologische welzijn van dementerenden die af en toe in een schommelstoel zitten is volgens onderzoekers beter dan dementerenden die dat nooit doen. Als kers op de taart verbeter je ook je balans door regelmatig te schommelen.

Maar bovenal staat zo’n schommelstoel natuurlijk gewoon heel leuk in huis. Daarom hebben we een paar van onze lievelingsschommelstoelen geselecteerd. Welke is jouw favoriet?

Bron beeld: 1.vtwonen december 2015 | Fotografie Louis Lemaire (inside homepage) | Styling Femke Pastijn | 2. Kave Home

nog meer: wooninspiratie