6x K(l)eigoed keramiek

Keramiek is helemaal hot: waar je ook kijkt, overal kun je je vergapen aan de prachtige eenvoud van dit eeuwenoude ambacht. Wist jij dat keramiek eigenlijk een heel breed begrip is? En weet je precies wat het verschil tussen aardewerk en porselein is? Wij niet. Daarom een paar wist-je-dat’s over keramiek en zes mooie vondsten uit de vtwonen shop.

Kommen van keramiek, gemaakt door keramiste Marjoke de Heer

Wat is keramiek?

Keramiek is een verzamelnaam voor alle voorwerpen die van klei zijn gemaakt. En dat varieert dus van toiletpot tot vaas. Het woord is afkomstig van het Griekse woord keramos, oftewel ‘werk gemaakt van aarde’. Want wanneer klei bewerkt, gevormd en gedroogd is, wordt het afgebakken tot er een hard materiaal ontstaat: keramiek. Sanitair en bakstenen behoren tot bouwkeramiek en aardewerk en porselein tot fijnkeramiek.

Verschil porselein en aardwerk

Maar wat is dan het verschil tussen porselein en aardewerk? Porselein bestaat uit hoogwaardige klei en wordt op hoge temperaturen gebakken. Het heeft vaak een luxere en breekbare uitstraling, maar vergis je niet: porselein is keihard en daardoor juist heel geschikt voor veelvuldig gebruik. De vaatwasser en magnetron zijn dan ook geen probleem. Je kent vast wel de term Fine Bone China, dit is een nog luxere variant van porselein, maar hiervoor worden soms runderbeenderen gebruikt. Voor veganisten een no go.

Lees ook: alles over vegan wonen.

Aardewerk wordt van iets minder hoogwaardige kleisoorten gemaakt en op een lage temperatuur gebakken. Het ziet er robuuster uit, maar breekt juist sneller. Bovendien kun je serviesgoed van aardewerk niet te lang in de vaatwasser laten zitten, want dan trekt het vocht in het materiaal en ontstaan er barsten.

Ontdek het ambacht

vtwonen mocht binnenkijken in het atelier van keramiste Marjoke de Heer in Amsterdam-Noord. In haar dijkwoning heeft Marjoke op de eerste verdieping een showroom waar je haar schalen, servies en vazen kunt bewonderen. En beneden vindt de magie plaats: daar staan hompen klaar om verwerkt te worden tot het mooiste keramiek. Kijk binnen in het atelier van Marjoke de Heer.

nog meer: wooninspiratie