Servies schilderen: geef saaie borden een tweede leven

Heb je een kast vol servies dat je eigenlijk beu? Dan vraagt het om een verfbeurt! Je kunt servies makkelijk zelf schilderen en er een motief op maken dat jij leuk vindt. Met dit stappenplan steek je jouw servies in een nieuw jasje.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Porseleinen servies
  • Porseleinverf (te koop bij de hobbywinkel)
  • Tape
  • Borstels (of een spons, of doek, afhankelijk van je creatie)
  • Oven

Schoonmaken

Vooral als een servies lange tijd ongebruikt in de kast heeft gestaan is het belangrijk dat je het eerst goed schoonmaakt. Dit kan met een sopje of in de vaatwasser. Alle vetresten moeten van het oppervlak verwijderd worden, omdat de verf anders niet goed zal hechten.

Na het verven komt het dekken: 4 tips voor een mooi gedekte tafel

Inkleuren of afplakken

Bedenk van tevoren hoe de creatie eruit moet komen te zien en wat je daarvoor nodig hebt. Als je grote vormen wilt creëren, gebruik dan afplaktape voor de stukken die in de originele kleur mogen blijven. Liever je servies schilderen met je verfborstels? Dan kun je gaan voor kleine stippen, strepen of een tekst. Hoe fijner de lijnen moeten worden, hoe dunner de kwast moet zijn. Je kunt ook een spons of doek gebruiken om de verf mee aan te brengen.

Afbakken

Als je klaar bent met verven, is het tijd om het ontwerp af te bakken. Dit is nodig om de verf goed te laten hechten aan het porselein. Elke verf moet in andere temperaturen worden afgebakken, dus lees de gebruiksaanwijzing op de verf goed.

Laten drogen

Na de baksessie is het zaak om de creatie goed te laten drogen. Dit voorkomt uitlopen van de verf of ongewenste vingerafdrukken. Geduld is, ook hier, een schone zaak.

nog meer: wooninspiratie