Schoonmaken na de kerstdagen? Zo gedaan met deze 4 tips

Een kerstboom, kerstversiering, eten, cadeautjes… we zijn weer druk geweest deze kerstdagen. Als je een beetje bent bekomen van alle drukte, is het tijd om het huis grondig aan te pakken. Als je voorbereid bent op het schoonmaken na de kerstdagen, weet je zeker dat je later niet tegen ongewenste verrassingen aanloopt.

vtwonen 2020-12 | schoonmaken na de feestdagen

Gourmetgeur

Waar gourmetten op Eerste of Tweede Kerstdag een heel goed idee leek, denk je daar een aantal dagen later waarschijnlijk anders over als de geur van verbrand vlees nog in huis hangt. Eeuwig luchten hoeft niet per sé, want een pannetje met water en citroenschijfjes aan de kook brengen werkt perfect tegen nare geurtjes. Doe dit een paar keer, tot de geur helemaal uit huis is verdwenen. Dit werkt niet alleen tegen gourmetgeuren, maar tegen alle ongewenste geurtjes in huis.

O denneboom, o denneboom…

Echt leuk hoor, zo’n echte kerstboom. Maar als de kerst dan achter de rug is, is de boom zijn waterreserves kwijt en laat ie zijn naalden vallen. Binnen no-time liggen ze in elk hoekje en gaatje. Als je volgend jaar geen zin hebt in die naalden hebben we een handige truc. Zet je boom voor het opzetten op een groot zeil, vouw dit dan zo klein mogelijk op wanneer de boom staat te stralen. Vouw het na de kerst weer open en leg de boom erin. Zo sleur je ‘m zonder naaldverlies naar buiten.

Kaarsvet overal

Even snel de kaarsen uitblazen leek geen probleem, tot je de spetters kaarsvet terugvindt op meer plekken dan je lief is. Op je tafel, het tafellinnen, de vloer of in je kleding. Kaarsvet is vervelend om te verwijderen, maar zeker niet onmogelijk. Leg een stuk keukenrol op de te behandelen plek en föhn het tot het kaarsvet zacht is en zich aan het keukenpapier heeft gehecht.

Hippe gedraaide kaarsen maak je zelf! Leuk voor oudejaarsavond.

Aangekoekte pannen

Met een intiem gezelschap raak je al snel diep in gesprek. Oeps, was je even vergeten dat er eten op het fornuis staat. Heb je aangekoekte pannen (kaas en andere zuivel is vaak het ergste) dan is deze truc je redding als je moet schoonmaken na de kerstdagen. Doe een laag water (zonder schoonmaakmiddelen) in de pan en zet dit op hoog vuur. Breng het aan de kook tot de aangekoekte laag loslaat.

nog meer: wooninspiratie