Zo voorkom je schimmel in de badkamer

In de badkamer is het vaak nat en broeierig en daarom is het dé plek in huis waar de meeste schimmels te vinden zijn. Schimmel in de badkamer is slecht voor je gezondheid en het ziet er bovendien niet fijn en proper uit. Weg ermee dus. Of beter nog: voorkomen.

vtwonen collectie badkamer | grijze tegels, licht houten wastafel en ronde spiegel

Anti-schimmelverf

Heb je last van schimmel in de badkamer en doe je er tevergeefs alles aan om het te verwijderen? Misschien ligt het niet aan jou. Je kunt proberen om anti-schimmelverf op de muur aan te brengen. Houd dit wel regelmatig bij en blijf vooral goed ventileren voor een optimaal resultaat.

Mechanische ventilatie

Door warm te douchen in een koudere badkamer, condenseert de waterdamp die vrijkomt tijdens het douchen redelijk snel. Condenseren gebeurt wanneer de waterdamp zich verzamelt op de muren of tegels en zo een druppel vormt. Deze druppel trekt in je muren, waardoor het voor langere tijd nat blijft.

Mechanische ventilatie zorgt ervoor dat alle waterdamp meteen naar buiten wordt gezogen en geen tijd krijgt om te condenseren. Zo krijgt schimmel in de badkamer geen kans. Mechanische ventilatie is beter dan het openzetten van een raampje, omdat de koude lucht van buiten er juist voor zorgt dat het proces van condenseren in werking wordt gezet.

Lees ook: 5 feiten over ventileren in huis.

Kouder douchen

Wil je dat er zo min mogelijk waterdamp vrijkomt tijdens het douchen, dan is het zaak om te douchen met kouder water. Koud douchen is volgens veel onderzoeken goed voor lichaam en geest en daarom sowieso de moeite waard om eens te proberen.

Goede isolatie

Soms komt schimmel in de badkamer niet alleen door condens, maar is de isolatie van de muren het onderliggende probleem. Wil je weten hoe je jouw muren het beste kunt isoleren om schimmel in de toekomst te voorkomen? Lees dan op welke manieren je jouw muren isoleren kunt.

nog meer: wooninspiratie