3D printen: onze meubels straks uit de printer?

Stel je voor: je ziet een mooie Marcel Wanders vaas. Je maakt een foto van de vaas en werkt thuis het ontwerp uit op de computer. Vervolgens kies je een kleur en print de vaas uit. Home Fabrication wordt dit fenomeen genoemd en je hebt er een 3D printer voor nodig. In de praktijk zijn dit soort printers duur en de techniek moeilijk. Maar het kan dus wel!

3D Printen

Printers

3D printers komen in allerlei groottes en werken met allerlei grondstoffen zoals plastic en glas. Je maakt een 3D-ontwerp in een computerprogramma en stuurt dat naar de 3D printer, die alles in laagjes opbouwt. Denk aan vazen,  skateboards, iPhone hoesjes; zoek maar eens op 3D printing op youtube. Je kunt je product zelf ontwerpen en laten printen, bijvoorbeeld bij Shapeways. Maar wat steeds meer mensen willen:  een 3D-printer thuis. Op de site reprapcentral.com vind je alles over de DIY bouwen van een 3D printer.

3D Design producten

Zo is mijn iPhone-hoesje (zie foto, maar dan in fluor-roze) gemaakt met de 3D printer van het bedrijf Freedom of Creation.
De printer van mijn hoesje zag er uit als een soort oventje. Naast iPhone hoesjes maken ze bijvoorbeeld ook sieraden, stoelen, lampen en tafels, zoals ook de Gaudi-stoel die je op de foto ziet.

Video: hoe werkt het precies?

Bekijk de video van een Belgische jongen die uitlegt hoe zijn logo in 3D geprint is en hoe hij dat heeft ontworpen.

nog meer: wooninspiratie