Planten water geven als je op vakantie bent doe je zo

Heerlijk, de vakantietijd is aangebroken! Ben jij van plan om er een paar dagen, een week of misschien wel langer tussenuit te gaan? Dan wil je natuurlijk onbezorgd op vakantie. Dat kan lastig zijn als je huis vol staat met kamerplanten, want overleven die de vakantie wel zonder jouw lieftallige verzorging? Planten water geven als je op vakantie bent doe je zo!

vtwonen planten in manden, actie bij AH

Overleeft-ie wel

Ga je een week of korter weg? Dan hoef je je waarschijnlijk niet al te veel zorgen te maken. Geef voor vertrek de planten een flinke scheut water. Of laat ze zichzelf volzuigen met water door ze in een grote bak met water te plaatsen. Dan pakken de planten zelf de hoeveelheid die ze nodig hebben en kan jij onbezorgd op vakantie. Een week zonder water zullen de meeste kamerplanten overleven. Daarnaast geldt: liever te weinig dan te veel water, anders leggen ze binnen no-time het loodje.

LEES OOK
Hoe vaak geef je planten nou eigenlijk water?

Hulptroepen

Een makkelijke manier om er zeker van te zijn dat de planten voldoende water hebben tijdens de vakantie, is door hulp van vrienden of familie in te schakelen. Zij kunnen de planten voor jou verzorgen en daarbij op het huis passen. Je kunt vrienden of familie eventueel ook in het huis laten slapen. Op die manier is er altijd een oogje in het zeil. Niet alleen voor de planten, maar ook andere perikelen. Wel zo veilig.

LEES OOK
Dit vertellen bladeren over de gezondheid van je kamerplant

Water geven op afstand

Hulp staat niet altijd te dringen of is simpelweg niet voor iedereen te vinden. Je kunt de planten dan ook van water voorzien op afstand. Dit doe je door een eigen watersysteem te maken. Dit kan op verschillende manieren:

  • Allereerst zou je een grote pan met water kunnen plaatsen met hierin touwtjes. Deze touwtjes stop je weer in de potgrond van je kamerplanten. Op die manier fungeren de touwtjes als een soort rietje voor de planten en zullen ze zelf water opzuigen.
  • Ook plastic flessen kun je goed inzetten. Prik in de onderkant van een plastic fles een aantal gaatjes en vul deze met water. Plaats de fles in de potgrond bij de kamerplant. Nu zal het werken als een druppelsysteem en de plant langzaam voorzien van water.
  • Voor een wijnfles geldt ongeveer dezelfde methode. Alleen prik je hierbij een gat of een spijker in de kurk. Druk deze goed en stevig terug in de met water gevulde wijnfles. Druk deze met de kurk naar beneden in de grond en voilá: je eigen watersysteem.

LEES OOK
Lege wijnfles: creatief gered van de glasbak

Dat kan mooier

Wil je sowieso niet al te vaak omkijken naar de verzorging van kamerplanten? Dan zijn kant-en-klare druppelsystemen misschien wel wat voor jou. De zogenaamde waterbollen kunnen de kamerplanten tot wel twee weken van water voorzien. Ideaal! En niet alleen op je planten water te geven als je op vakantie bent. Tegenwoordig ook verkrijgbaar in leuke vormen, zoals dit watersysteem in de vorm van een glazen vogel.

nog meer: wooninspiratie