Passiefhuis

Met hetzelfde woongemak wel tot 10x minder energie verbruiken. Klinkt onmogelijk, maar dat is het niet. Een passiefhuis is het huis van de toekomst. Volledig gebouwd  om het energieverbruik te beperken. Duurzamer bestaat bijna niet. 

passiefhuis

Passiefhuis voor jou geschikt?

Je bent al heel goed bezig als je rekening houdt met je energieverbruik en dit op allerlei manieren probeert te minderen. Maar het kan nog duurzamer. Een passiefhuis is zo gebouwd dat het wel 5x minder energie gebruikt dan een nieuwbouwwoning van 2011 en zelfs 10x minder dan woningen van voor die tijd.

De term passiefhuis verwijst naar een hoogwaardig en aangenaam binnenklimaat in alle seizoenen, gecombineerd met een zeer laag energieverbruik. Dit wordt bereikt met thermische isolatie, een goede kierdichting en het maakt gebruikt van zelf opgewekte zonne-energie. Daarnaast zijn er nog meer zaken die zorgen voor een goed binnenklimaat zonder verwarming. Denk aan de ramen op de juiste plek, wanden met een thermische buffer (bijvoorbeeld van Solarlux), een natuurlijke airconditioning en zonnewering.

Eisen passiefhuis

Je begrijpt, er zitten nogal wat eisen aan een passiefhuis. Welke eisen dat exact zijn, lees je hieronder:

  • De verwarmingsbehoefte = max 15 kWh/m2 per jaar.
  • Het totale primaire energieverbruik mag niet hoger zijn dan 120 kWh/m2 per jaar.
  • De luchtdichtheid van de thermische schil moet lagen zijn dan 0,15 L/sec/m2.
  • Frequentie van oververhitting mag maximaal 10% boven de 25 graden zijn.

Als je niet in de bouw werkt of bij een energiemaatschappij, is het bovenstaande waarschijnlijk Chinees voor jou. Laat je daarom goed informeren en inlichten door de Stichting Passief Bouwen. Of bekijk dit filmpje. Door de Vlaamse ‘professor’ een beetje flauw maar wel heel duidelijk en begrijpelijk.

Zonnepanelen

Een passiefhuis weet zichzelf voor een groot deel te voorzien van energie. Dit gebeurt voornamelijk met zonnepanelen op het dak, carport of in de tuin.

Passief bouwen

Wil je een nieuw huis bouwen en denk je erover om dit zo passief mogelijk te doen? Dan is het raadzaam om eerst zoveel mogelijk informatie hierover op te vragen bij de stichting Passief Bouwen en te lezen over de al bestaande passiefhuizen. Een voorbeeld hiervan is het Passiefhuis in Wierden. Op hun website lees je alles over de realisatie van een energieleverend passiefhuis.

nog meer: wooninspiratie