Opbergtips woon- en slaapkamer

Heb jij ook veel te veel spullen voor de hoeveelheid ruimte in je huis? Met handige opbergtips zijn je slaapkamer en woonkamer zo weer op orde.

Opbergtips woonkamer en slaapkamer

Opbergruimte in de slaapkamer

Waar je tot rust komt moet het ordelijk zijn. Zo pak je het aan:

 1. Benut de ruimte boven het bed. Een goed idee is het om keukenbovenkastjes tegen het plafond te plaatsen. Zorg er wel voor dat de kastjes zo hoog hangen dat je niet steeds je hoofd stoot. TIP Kies de kastjes in de kleur van de muur en ze vallen amper op.
 2. Win centimeters onder de bedden. In een verrijdbare lade kun je bijvoorbeeld perfect je linnengoed opbergen. Het is het meest ideaal als de lade goed aansluit bij de onderkant van het bed, zodat er zo min mogelijk stof in valt. Er zijn ook bedden te koop met ingebouwde bergruimte.
 3. Bewaar seizoensgebonden kleding in koffers onder het bed. Hang je je kleding over een stoel? Een paar wandhaken bieden hetzelfde gemak en nemen minder plaats in.
 4. Niet doen: Ruimte besparen met een kleiner bed, want van krap slapen word je niet blij. Voor een goede nachtrust heb je een bed nodig dat 15 cm langer is dan jijzelf en 20 cm breder dan je schouderbreedte.

Opbergruimte in de woonkamer

In de woonkamer breng je veel tijd door. Met onderstaande tips creëer je meer opbergruimte in de woonkamer en zorg je ervoor dat-ie niet dichtslibt?

 1. Kies een salontafel waarin je ook kunt opbergen. Er zijn verschillende tafels te koop met grote lades eronder. Ook kun je kiezen voor een tafel waarvan je het blad kunt opklappen. Hou er dan wel rekening mee dat je alles van tafel moet halen als je er iets uit wilt pakken.
 2. Er zijn ook banken te koop met praktische lades eronder.
 3. Handig als je af en toe veel eters hebt: een uitschuifbare tafel met één of meer tussenbladen.
 4. Kinderen kunnen het best een vaste plek hebben om hun speelgoed in op te ruimen, zodat er niet te veel in de woonkamer slingert. Handig is een bergplek (kist of box) op wielen, die je wegrolt als er niet wordt gespeeld.

Optische ruimte

In feite win je er geen centimeter mee, maar toch kan je huis heel anders ogen en aanvoelen als je gebruik maakt van slimme optische trucs:

 • Met horizontale lijnen lijkt je kamer breder.
 • Hoe meer spiegels, hoe groter een ruimte lijkt.
 • Laat horizontale lijnen doorlopen. Zorg bijvoorbeeld dat de kast net zo hoog is als de bovenkant van het raamkozijn.
 • Kleine ruimtes? Plaats grote meubels, die zorgen voor een flink ruimtelijk effect.
 • Patronen hebben een verkleinend effect, probeer het gebruik ervan te beperken.
 • Probeer het zicht zo min mogelijk te belemmeren. Meubels op pootjes lijken minder massief dan meubels die tot de vloer lopen.
 • Diagonale lijnen geven een gevoel van beweging en doen een ruimte vaak groter lijken. Plaats bijvoorbeeld in een kleine badkamer de tegels diagonaal op de vloer. Een kamer mag niet te veel items hebben die aandacht vragen. Dan wordt het snel te druk en dat maakt benauwd.
 • Hoe meer lichte kleuren, hoe groter een ruimte lijkt.

Meer handige tips om extra bergruimte te creëren vind je in het artikel Extra opbergruimte in je huis.

nog meer: wooninspiratie