Mooie stoffen aan de muur: van theedoek tot tapijt

Soms zie je stoffen die zó mooi zijn dat het bijna kunst is. Een theedoek die te bijzonder is om te gebruiken, een tapijt dat je het liefst aan de muur hangt… En waarom ook niet? Je hebt iets origineels op de wand prijken en bovendien ligt de prijs vaak een stuk lager dan bij een ‘echt’ kunstwerk. Zo kun je nog eens variëren.

vtwonen 03-2021 | woonkamer met blauwe bank en Perzisch tapijt aan de wand

Kleed op de muur

Het Perzisch tapijt van oma ziet er op tafel misschien wat oubollig uit, maar op de muur zie je ineens de schoonheid ervan. Het werkt bovendien geluiddempend en dat is prettig als je veel beton in huis hebt. Een tapijt weegt wel al snel een stuk meer dan je denkt, dus houd daar rekening mee als je gaten gaat boren. Zorg voor goede pluggen en schroeven en bevestig het kleed met meerdere klemmen aan de schroeven. Hoe groter en zwaarder het tapijt, hoe meer uiteraard.

LEES OOK
Boorangst? Zo los je het op

Een plaid en nog veel meer

Voor een XL-kunstwerk moet je de portemonnee meestal flink opentrekken. Kijk met een andere blik naar plaids en theedoeken en je ziet ineens mogelijkheden. Soms zijn ze simpelweg te mooi voor aan een keukenhaakje. Strijk de stof nog even glad of kies juist voor een kreukeffect en bevestig je favoriet met een spijkertje, klem of houten latjes aan de muur. Let op het gewicht, want een flinke plaid heeft een stevige greep nodig om te blijven hangen. Een theedoek kun je natuurlijk ook inlijsten om het er nog meer als een kunstwerk uit te laten zien.

Coupon wordt kunstwerk

Sla in bouwmarkt, woonwarenhuis en tegel- of stoffenwinkel de koopjeshoek niet over. Vaak vind je er een bak met een doosje tegels cq coupons. Die restanten kun je een nieuw leven geven als kunstwerk of wandkleed. Vooral tegels met kleurverschillen of een reliëf vragen er gewoon om. Leg de tegels eerst op de grond om zo de mooiste compositie te maken en plak ze daarna op een maat gezaagd stuk multiplex. Kost je even wat gepuzzel, maar al met al heb je in korte tijd zelf iets moois voor op de muur gemaakt.

LEES OOK
Dag strak, hallo muur met structuur

Kleding in the picture

Die kimono of sarong die je herinnert aan een rondreis door Azië, een bruidsjurk of accessoires van dierbare mensen: ze kunnen allemaal een ereplek krijgen aan de muur. Misschien niet altijd geschikt voor in de woonkamer, maar in de slaap- of werkkamer kan het zomaar eens je favoriete stukje muur worden. Zo’n herinnering zegt meestal meer dan een foto, want vaak weten we nog maar al te goed wat we aan hadden op dat bijzondere moment.

nog meer: wooninspiratie