Nieuwe keuken? Aan deze kosten moet je denken

Overweeg je om een nieuwe keuken aan te schaffen? Leuk! Toch kan het best een project zijn met veel keuzes. En al die keuzes hebben een prijskaartje. Handig dus om een budget te bepalen voor jouw toekomstige droomkeuken. Aan deze kosten moet je denken bij een nieuwe keuken.

vtwonen-dossier-indekeuken-keuken
Illustratie: Josselin Bijl

Kost dat?

Een keuken kun je zo duur maken als je zelf wilt; er is geen maximumprijs. Op verbouwkosten.com lees je met welke kosten je voor een nieuwe keuken rekening moet houden. Een simpel keukenblok met spoelbak en kookplaat heb je geleverd en gemonteerd voor zo’n 1250 euro. Wil je alles erop en eraan, dan kost een gemonteerde keuken tussen de 20.000 en 25.000 euro. Gemiddeld geven mensen rond de 13.000 euro uit aan een nieuwe keuken, inclusief levering en montage. Is het nodig om uit te bouwen voor een nieuwe keuken of moeten er leidingen en afvoeren worden aangelegd of verplaatst, reken dan op flink hogere prijs. Een aan- of verbouw van een nieuwbouwhuis is over het algemeen voordeliger dan diezelfde ingrepen bij een oud huis. 

De tijd is rijp

Na gemiddeld negentien jaar wordt een nieuwe keuken gekocht. Een kwart van de mensen doet dat als de keuken tussen de elf en vijftien jaar oud is. Bron: inretail.nl

Meerwaarde

Een nieuwe keuken koop je vooral voor jezelf. Bij verkoop levert een nieuwe keuken niet per se meer waarde op: jouw smaak moet maar net overeenkomen met die van de kopers. Extra vierkante meters – een uitbouw – levert wel meer waarde op voor je huis. En andersom geldt natuurlijk: als je keuken van ellende uit elkaar valt, of je hebt schimmel door lekkage, dan kan dat de prijs van je huis drukken. Kies in dat geval – áls je van plan bent om je huis te verkopen – voor een neutrale, niet al te dure keuken. 

Het is zover

50% vervangt de koelkast, vaatwasser of andere apparatuur binnen tien tot vijftien jaar na aanschaf van een keuken. Bron: inretail.nl

Inspiratie

Ben je er nog niet helemaal over uit hoe jouw droomkeuken er precies uitziet? Laat je inspireren door de nieuwste trends op keukengebied. Een uitgebreid kijkje op social media nemen kan ook. Een keuken maak je natuurlijk helemaal af met de juiste items voor koken en tafelen.

nog meer: wooninspiratie